З літа 2020 року в Україні запрацював ринок природного газу для населення.

Це означає фактично кінець монополії великих постачальників на продаж газу за свідомо завищеними цінами. До липня минулого року мешканці багатоквартирних і приватних будинків могли користуватися блакитним паливом тільки від облгазів, і вплинути на його ціну не можна було. Але тепер кожна сім’я може обирати собі того постачальника, який запропонує найкращу ціну і сервіс.

Перш за все, це стало вигідно мешканцям приватних домогосподарств, які змушені самостійно опалювати свої будинки. Такі сім’ї витрачають на газ найбільше, бо у холодні місяці кількість спожитого газу може досягати 1,5-2 тисяч кубічних метрів. І тут економія була б дуже доречною. Компанія «ЕРУ Людям» – один з найбільших постачальників природного газу для населення в Україні – якраз і надає можливість такої економії. І це не 20, і навіть не 100 гривень на місяць.

Дуже проста арифметика. Скажімо, станом на січень місяць 2021 року середня ціна серед всіх облгазів по Україні була на рівні 9,90 гривень за кубічний метр газу, а у період значного похолодання Уряду навіть довелося регулювати ціну постачання. Якщо ж взяти ціну «ЕРУ Людям», то вартість одного м3 у березні встановлена у розмірі 6,75 гривень. Компанія завжди була постачальником газу за найдоступнішими цінами для споживачів, тому з розумінням поставилась до ініціативи Уряду щодо тимчасового регулювання ціни. Саме тому «ЕРУ Людям» здійснила постачання газу у січні та лютому за вартістю, яка була навіть нижче ціни 6,99 гривні, встановленої Урядом.

Якщо врахувати, що середньорічне споживання при комплексному використанні (приготування їжі, опалення, підігрів води) становить приблизно 100 кубометрів на місяць, то лише за один місяць клієнти «ЕРУ Людям» зможуть зекономити не менше 300 гривень. Це у середньому за 12 місяців року. А от у зимовий місяць можна заощадити до 500 гривень.

Звісно, влітку, коли споживання газу знижується, бо немає необхідності опалювати будинки, економія може бути меншою. Але все ж опалювальний сезон в Україні триває з середини жовтня до середини квітня. Тому мова йде про те, що протягом півроку кожна сім’я може не відмовлятися від індивідуального опалення і при цьому заощаджувати.

Також варто зауважити, що змінити постачальника можна у будь-якому місяці року, навіть всередині місяця. При цьому під час переходу від одного постачальника до іншого газ не відключають. Просто за одну частину місяця платіжка приходить від попередньої компанії, а за другу вже від нового постачальника.

Така система діє вже давно у багатьох країнах. І лише у нас, через монополію облгазів та бюрократичні перепони, процес відкриття ринку так затягувався. Проте зараз можна не лише обрати постачальника, який запропонує найкращу ціну. Головна перевага реформи ринку газу у тому, що для зміни постачальника фактично не потрібно нічого робити. Варто тільки обрати нову компанію-постачальника, зібрати пакет документів (копії документів та заяву), і відправити новому постачальнику. При цьому не треба нікуди їхати, вистоювати черги за довідками чи за договорами.

Для того, щоб стати клієнтом компанії «ЕРУ Людям», треба зайти на сайт erupeople.com.ua або подзвонити в контакт-центр за безкоштовним номером 0 800-300-158 – вам детально розкажуть, що треба зробити та як переслати всі документи і заяву електронною поштою. Треба звернути увагу на те, що заява повинна містити ЕІС-код вашого будинку чи квартири. Це схоже на ідентифікаційний номер, його можна дізнатися на сайті 104.ua або знайти у одній з попередніх платіжок за газ. Виглядає цей код таким чином: наприклад 56ХМ………. Крім цього, треба додати копію паспорта та ідентифікаційного коду, копію документів про право власності на житло та контактні дані (мобільний телефон та електронна адреса). Головне – підписувати договір на постачання природного газу може лише офіційний власник будинку чи квартири, саме тому надаються копії документів про право власності.

Після наданих документів протягом декількох днів має надійти підтвердження про те, що постачальника змінено. І рівно з того дня весь спожитий природний газ буде тарифікуватися за новими цінами. При цьому не треба ніяк сповіщати попереднього постачальника про припинення договору – про це він дізнається автоматично. Якщо є заборгованість перед попереднім постачальником, то розрахуватись з ним можна пізніше – протягом шести тижнів він має надіслати вам остаточний рахунок за газ, спожитий до дати переходу до нового постачальника. Розрахуватись треба протягом 10 днів після отримання рахунку. Більше жодних заяв, документів чи рахунків зі старою компанією оформлювати не треба.

Те саме стосується і системи транспортування газу. Для зміни постачальника не потрібен окремий газопровід, нова компанія постачатиме газ по тій трубі, що вже проведена до оселі. При цьому на транспортування і на газ будуть приходити дві окремі платіжки.