Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2941


11 березня 2021 року було обговорено перспективи започаткування проєкту спрямованого на нове зовнішнє освітлення, під час якого представники банку висловили зацікавленість та готовність розпочати процес підготовки відповідної рамкової фінансової угоди з наданням кредиту в розмірі 100 мільйонів євро та технічної допомоги в розмірі 1,5 мільйона євро, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної державної адміністрації.

Метою проєкту є відновлення, реконструкція та будівництво мереж зовнішнього освітлення по всій території України, шляхом використання енергоощадних технологій.
Наразі значна кількість систем зовнішнього освітлення населених пунктів у критичному стані. Крім того, у них використовуються застарілі типи світлових приладів та джерел світла, які призводять до надлишкових затрат електричної енергії. До прикладу, у 2020 році витрати на утримання об’єктів зовнішнього освітлення в населених пунктах України становили 1,5 мільярда гривень, а витрати місцевих бюджетів на електроенергію, спожиту на зовнішнє освітлення, – понад 1,4 мільярда гривень.
Потенційна реалізація нової програми за підтримки Європейського інвестиційного банку відповідає імплементації національних стратегічних документів. Серед них:
- Енергетична стратегія України, що триватиме до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність»;
- Національна економічна стратегія на період до 2030 року;
- Положення Директиви 2012/27/ЄС «Про енергоефективність»;