Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3439

Скільки існує людяне прагнення допомагати ближнім – стільки ж відбуваються шахрайства та спекуляції на гуманних почуттях. З початком повномасштабної війни в Україні культура волонтерства трансформувалася. З’явилася своєрідна “конкуренція” у сфері благодійності між фондами допомоги військовим і підтримки людей із різними захворюваннями. На основі реального зверненнями дітей на YouTube каналі показуємо, як не потрапити на гачок шахраїв і підтримати тих, хто справді цього потребує.
Якщо коротко, то у цій рекламі малеча слізно закликає зробити благодійний внесок на їхнє лікування онкологічних захворювань. Один із таких роликів — історія дівчинки Софії. У відео вона розповідає про свою страшну хворобу — рак кісток. Відео дає мінімум потрібної для благодійників інформації, радше скидається на емоційний заклик. Чи справді надіслані кошти підуть на благодійність, як перевірити?

Крок 1. Переходимо на сайт оголошення
І одразу потрапляємо на нібито ізраїльсько-американської благодійної організації Rachashei Lev, яка заснована ще у 1989 році, де можна прочитати історію дівчинки, побачити документи її та її мами, а також перерахувати гроші.
Для перевірки вводимо в пошуковик назву фонду і виявляємо, що офіційний сайт цієї організації — інший. Сайт із рекламного оголошення жодним чином не пов’язаний із офіційним сайтом. На офіційному сайті Rachashei Lev таки знаходимо збір коштів для дітей, однак вони мають інший вигляд і без тиску на емоції. Звітів про витрачені кошти, які зазвичай подають при зборах, немає. Але представлені документи, що організація має офіційне право та ліцензії на збір допомоги, включно з грошовою, а також на організацію волонтерських заходів для дітей.
Намагаємося через пошуковик знайти фінансову звітність фонду. Традиційна практика будь-яких добросовісних благодійних зборів — звіт-підсумок, що доводить доцільність витрачених коштів і прозорість діяльності організації. Але в цьому випадку знаходимо лише одну сторінку зі звітністю дотичної організації.
Висновок: не варто сприймати будь-який сайт як оригінальний і вартий довіри тільки через презентабельний вигляд.
Крок 2. Дивимося офіційні сторінки фонду в соцмережах
Офіційний сайт Rachashei Lev направляє на Facebook-сторінку на івриті, де публікують фото й особисті історії дітей, які отримують допомогу. Однак у цих постах немає закликів про благодійні збори коштів.
Англомовна сторінка Rachashei Lev має лише пости про заходи, які організовують їхні волонтери для онкохворих дітей, однак постів про адресну допомогу — жодного.
На YouTube організація має канал лише на івриті, і там немає відео про Софію. Тобто сторінка, на яку переадресовує реклама —  фейк.
Висновок: перед тим, як перекидати кошти, з’ясуйте, чим саме займається фонд, яка його спеціалізація. Напишіть повідомлення в соцмережах чи на e-mail і розпитайте про збір коштів. Якщо діяльність прозора, вони швидко і без проблем нададуть вам необхідну інформацію.
Крок 3. Перевіряємо сайти, в яких сумніваєтеся
Аналізуємо сторінку Софії через безкоштовний сервіс ScamAdviser. Аналіз сайту не надто оптимістичний. Зокрема в ньому йдеться, що особа власника сайту прихована, а вебсторінка вже отримувала скарги користувачів.
Висновок: якщо сумніваєтесь у достовірності й надійності сайту, використовуйте сервіси-помічники. Наприклад, WhoIs та YouControl. Якщо можливо, зверніться до адміністратора сайту, щоб заблокувати сторінки шахрая. Надайте цій історії публічного розголосу — це один із найефективніших і найдієвіших способів зупинити псевдоблагодійність: люди масово скаржитимуться на сторінку, банитимуть інші пов’язані профілі, ставитимуть дизлайки тощо. Так вдасться вберегти людей від фінансової підтримки шахраїв.
Ніколи не вказуйте на неперевірених сайтах власні персональні дані і не повідомляйте термін дії банківської карти та CVV-код.
Крок 4. Уважніше вивчайте, на що саме збирають кошти
У рекламному оголошенні про збір коштів на лікування Софії немає чіткої назви діагнозу, операції або процедури, як і даних про клініку, де заплановано лікування.
Висновок: благодійна організація не може вигадати будь-яку суму коштів на лікування або інші потреби, адже потім потрібно детально відзвітувати за кожну витрачену гривню.  Якщо хочете підтримати адресний збір коштів, варто перевірити, чи ініціатива ще актуальна: можливо, лікування вже провели або, на жаль, людина могла вже померти.
Крок 5. Вивчаємо деталі про людей, які просять допомоги
Якщо пошукати відомості про маму дівчинки Софії, ніяких даних про неї немає. Сторінок у соцмережах теж немає. Про саму Софію пошуковик показує деякі статті, однак там на її лікування збирає кошти інший ізраїльський фонд — Keren or for Child. Перевірити, чи дійсно цей фонд опікувався лікуванням Софії, чи це чергова шахрайська схема — окрема задача. Однак це ще раз доводить, скільки, на жаль, суперечливої інформації опубліковано навколо історії дівчинки Софії.
Висновок: люди можуть просити про допомогу через фонд, але при цьому залишатися непублічними. Однак мінімальна інформація про людей, яким потрібна допомога, все ж має бути, адже від цього залежить і успіх благодійної кампанії, і її прозорість. Навіть якщо всю комунікації бере на себе благодійний фонд, він має володіти даними про людей, для яких збирає кошти.
І наостанок. Будь-який добре продуманий і прозорий благодійний збір коштів чи прохання про інші види допомоги не повинні бути подані як чутливий або емоційно маніпулятивний контент (діти, які плачуть, докір здоровим людям тощо). Якщо ви хочете допомагати дітям із важкими захворюваннями, в Україні діє низка перевірених благодійних організацій: «Запорука», «Промінь тепла», «Таблеточки», «Твоя опора» та інші. Також життя усіх українців зараз залежать від успіхів та забезпеченості ЗСУ, тому підтримуйте «Повернись живим», «Благодійний фонд Сергія Притули» та Razom.
Перевіряйте, кому й куди перераховуєте кошти. Не соромтеся уточнювати інформацію про діяльність фонду, конкретний благодійний збір, осіб, для яких він організований, а також результати ініціативи. Особливо пильно аналізуйте інтернет-сторінки дивного походження і з контентом сумнівної якості (машинний переклад, купа помилок, стокові зображення із водяними знаками тощо). Важливо, щоб ваша допомога дісталася до адресата, який справді цього потребує, а не поповнив гаманці шахраїв.