Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 1668

Встановити особи загиблих українців правоохоронці не можуть через відсутність порівняльного ДНК-матеріалу.
На сьогодні криміналісти разом із експертами ДНДЕКЦ ідентифікували близько трьох тисяч убитих російськими загарбниками українців. Ще 2800 тіл залишаються досі не пізнаними через відсутність порівняльного ДНК-матеріалу. Про це у понеділок, 6 березня, повідомило Управління комунікації Національної поліції України.

 Як заявив заступник голови Національної поліції України - керівник Головного слідчого управління Максим Цуцькірідзе, для ідентифікації загиблих українців фахівці-криміналісти використовують пересувні ДНК-лабораторії: “Мобільні лабораторії, які ми отримали завдяки міжнародним партнерам, дозволяють швидко відібрати ДНК у загиблого та його родичів. Такі лабораторії використовувалися для ідентифікації тіл після ракетного обстрілу торговельного центру у Кременчуці, у центрі Вінниці, під час падіння вертольота під Києвом”.
 Він зазначив, що зазвичай на місці події працюють одразу дві пересувні ДНК-лабораторії, одна з яких здійснює взяття ДНК у загиблих, інша - у їхніх кровних родичів. Згодом за лічені хвилини відбувається порівняння наявного матеріалу та у разі збігу - встановлення особи.
 “На сьогодні у Нацполіції працюють вісім пересувних лабораторій. Але ми плануємо забезпечити кожен регіон таким обладнанням, що суттєво покращить ефективність роботи слідчих-криміналістів. Тому ми ведемо переговори з посольством США щодо їх придбання”, - наголосив заступник голови Національної поліції України.
 Також у країні формується так звана база ДНК.
 “Майже 16 тисяч родичів загиблих або безвісти зниклих здали ДНК. При цьому відбираються профілі під час повернення тіл наших захисників. Ці відомості зберігають в експертних установах системи МВС”, - пояснив він.
 Заступник голови Національної поліції повідомив, що для прискорення цієї роботи в Нацполіції створено гарячу лінію і з квітня 2022 року поліцейські обробили майже 20 тисяч дзвінків, які стосувалися безвісного зникнення людей та питань ідентифікації.