Моніторинг поверхневих вод у Хмельницькій області протягом березня здійснювали Регіональний офіс водних ресурсів у Хмельницькій, лабораторії Хмельницького обласного центру з гідрометеорології та Басейнового управлінням водних ресурсів річок Прут та Сірет.

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, нітритів та розчиненого кисню.
Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації у 1,71 рази (найбільше значення показника зафіксовано на позначці 2,43 ГДКрг, 1 км нижче м. Хмельницький).
Вміст розчиненого кисню перевищував гранично допустимі концентрації у 2,52 рази (найбільше значення зафіксовано на позначці 2,73 ГДКрг (в межах смт Меджибіж).
За вмістом нітритів середнє значення становило 3,3 ГДК.
Поверхневі води басейну р. Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного та розчиненого кисню.
Показник азоту амонійного у р. Случ перевищував гранично допустимі концентрації в 4,61 рази (найбільше значення цього показника зафіксоване нижче м. Старокостянтинів і становило 5,51 ГДКрг), БСК5 - у 1,39 рази, а розчинений кисень в 1,85 рази.
Також показник ХСК перевищував гранично допустимі концентрації у 2,0 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 2,07 ГДКрг у воді р. Случ с. Чернелівка, водозабір), розчиненого кисню – у 2,76 рази.
У поверхневих водах басейну р. Дністер зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-побутового призначення розчиненого кисню у 2,92 рази.
По іншим забруднюючим речовинам, за якими велися спостереження протягом березня 2023 року, перевищень гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-побутового призначення не зафіксовано.