Правління Національної спілки журналістів України до Президента України Петра Порошенка щодо необхідності Президентської ініціативи з розробки Закону України про посилення інформаційної безпеки України та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ

Вельмишановний пане Президенте України!
Учасники пленуму Національної спілки журналістів України констатують, що в державі склалася катастрофічна ситуація на ринку видавництва друкованих суспільно-політичних засобів масової інформації. Головною причиною критичної ситуації стало різке здорожчання газетного паперу та видавничих послуг, тарифів на доставку Укрпоштою друкованих ЗМІ.
Зокрема, ціни на газетний папір з грудня 2017 по травень 2018 зросли удвічі. Укрпошта запланувала підвищення тарифів на доставку друкованої преси майже на 25% до кінця 2018 і ще на 19% — з 1 січня 2019 року.
Це неминуче призведе до загибелі багатьох місцевих газет, що прямо загрожує інформаційній безпеці України.
В умовах інформаційного протистояння, яке відбувається на фоні бойових дій на сході держави, НСЖУ вважає за необхідне звернутися до Вас, як гаранта національної безпеки України, із закликом виступити з Президентською ініціативою прийняття Закону України про посилення інформаційної безпеки України та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ.
Закон має поставити за мету:
— посилити фінансово-економічну та іншу державну підтримку друкованих громадсько-політичних засобів масової інформації;
— активізувати протекціоністську політику держави для друкованих ЗМІ щодо зниження споживчої вартості інформаційної продукції, включаючи податкове, тарифне, митне, валютне та господарське регулювання, відшкодування збитків, надання фінансової допомоги, як того вимагає стаття 4 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»;
— модернізувати вітчизняні друковані видання.
Вважаємо за необхідне зламати монополію на продаж газетного паперу, оскільки практично весь папір, що реалізується в Україні, — російського виробництва. Росія у будь-який момент може заборонити продаж паперу Україні, а купувати його через треті-четверті держави буде ще дорожче. Тому пропонуємо закупити за бюджетні кошти папір інших виробників — зокрема Фінляндії — і продавати його редакціям.
Також варто відновити та модернізувати роботу паперових комбінатів в Україні, зокрема Жидачівського, або врешті-решт збудувати нові.
В Україні має бути створена така модель державної підтримки, яка буде спрямована на збереження наявних видань від закриття та підтримку використання новітніх технологій, впровадження інновацій у друкованих медіа.
Концепція державної підтримки друкованим громадсько-політичним ЗМІ є загальноприйнятою практикою у країнах Європи. В Україні вона дозволить не лише посилити національні позиції держави, а й попередити концентрацію медіа-власності, запобігти закриттю друкованих ЗМІ.