Втомлені, виснажені, проте щасливі, бо нарешті – вдома. Десятеро дітей родини Сусляків повернулися в Україну. Нині вони під тимчасовою (допоки не з’ясується ситуація стосовно батьків) опікою бабусі, в Ярмолинцях.

Ця новина останнім часом набула широкого розголосу. Її транслювали по всіх телеканалах, висвітлювали на шпальтах ЗМІ. Вона зазнала різних трактувань у соцмережах. Подружжя відомих в Україні бізнесменів Юлії та Юрія Сусляків підозрюють у торгівлі дітьми. Жінку затримали у Грузії, коли вона з десятьма нащадками, семеро з яких народжені сурогатними матерями протягом 2017-2018 років, хотіла виїхати до окупованої Росією Абхазії. Юрій був на той момент, та й наразі, там. Батьки подружжя, почувши страшну звістку, оббивали пороги всіх українських служб, відомств, звернулися навіть до Президента з проханням втрутитися в ситуацію.
Як аргумент, грузинська сторона заявила, що родина має 11 дітей, а в Абхазію вивозила лише 10. “Правоохоронці Грузії сказали, що вони вже продали одну дитину, а решту тільки везуть продавати. Насправді, ще на території Росії один хлопчик – Сава – трагічно загинув. Є всі необхідні документи і довідки з Росії, є свідки, які підтверджують цей факт, але грузинська сторона на це не зважає, маючи якісь свої аргументи. Вони вважають, що дітей везли на продаж, – розповів батько Юлії Іван Трофимченко на прес-конференції в УНІАН. – Це абсурдне звинувачення, тому що і Юля, і її чоловік Юра, коли ще одружилися, планували мати велику дружну сім’ю. Статки їм це дозволяли. Вони не вкладали кошти в якісь коштовності, дорогі авто, маєтки. Все, що зароблялося, витрачалося на дітей”, – запевняв батько.
Мама Юрія теж переконує, що син змалку мріяв про велику родину, в ідеалі хотів мати двадцятеро дітей. Казав завжди: «Як то гарно, коли за великим столом збирається велика сім’я!». «Все, що дітям закидають – неправда, – запевняє Емма Сусляк. – Вони матеріально доросли до того, щоб дозволити своїй мрії врешті втілитися в життя. Дітей вони дуже люблять. Вони не бідували: скрізь, де б не проживали, мали добротні, зі всіма зручностями великі будинки, у кожної дитини була няня, з ними займалися педагоги і вихователі».
«До служби у справах дітей з проханням взяти внуків під тимчасову опіку звернулася бабуся, місцева мешканка Емма Сусляк, – розповідає голова Ярмолинецької райдерж- адміністрації Андрій Шутяк. – Одразу зібрали відповідну комісію. Доволі злагоджено й оперативно спрацювали всі відповідні структури на рівні держави. Це перший випадок, коли служба у справах дітей, відповідно до Постанови Кабміну, вирушила за дітьми, аби повернути їх в Україну. Грузинська сторона була здивована оперативністю українських відомств й вкотре переконалася, що українці за своїми стоять горою. Там вже працювали адвокати, потужно долучилися МЗС, посол України в Грузії, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба. Він їздив з делегацією, вів офіційні переговори з грузинською стороною, прокуратурою, МЗС Грузії… 5 червня Президент України Володимир Зеленський відрядив уповноваженого з прав дитини Миколу Кулебу до Грузії, щоб вирішити питання повернення дітей в Україну. Він також надав свій літак. Їздили за малечею й наші представники: Олександр Лісовський, Ольга Шутяк, Валентина Хоптова, Тетяна Горобець, Аліна Пісоцька. Дітки ж бо маленькі, потребують постійного піклування».
Микола Кулеба наголосив, що діти з родини Сусляків мають проживати з бабусями в одній сім’ї, аби не почувалися розділеними. «Наше завдання об’єднати їх у родині та надавати реабілітацію. Бо діти у важкому психічному стані, а їхній фізичний стан треба перевіряти, – підкреслив уповноважений Президента. – Генеральна прокуратура Грузії була здивована тим, що вона зненацька постала перед фактом, що дітей треба повернути в Україну. Але слід віддати належне – їм знадобилася всього доба, щоб ухвалити рішення. Нам одразу дали можливість спілкуватися з дітьми, й ми почали готуватися до від’їзду, встановлювати контакти». Микола Миколайович уточнив, що в Грузії зустрічався з представниками офісу омбудсмена, міністерства соціальної політики і охорони здоров’я.
Уповноважений з прав дитини розповів, що однією з основних перешкод для повернення дітей в Україну була підозра, ніби батьки мають намір їх продати. Зокрема, правоохоронців насторожило те, що семеро з десяти дітей народжені сурогатними матерями протягом двох років. «Це треба перевірити на території України – яким чином усе відбувалося, за який кошт і так далі. Треба багато чого з’ясувати і на території України, і на території Грузії. Ми не знаємо, що відбувалося в Росії, там загинула одна дитина. Ні у грузинської, ні в української сторони немає можливості провести ексгумацію. Але батьки надали всі документи стосовно поховання цієї дитини», – сказав він. Кулеба також наголосив, що подробиці справи ретельно вивчатимуться. «Треба з’ясувати, за яких обставин вони перебували з мамою без належного супроводу. Тому що з Росії, де вони просили притулку, їх попросили поїхати», – зазначив він.
Зараз діти у бабусі Емми. В Ярмолинцях, куди приїздили щоліта. Їм тут спокійно і комфортно. Створені належні умови. У бабусі є помічники, самій бо з такою кількістю маленьких онуків не справитися. Старші налякані, бо їх часто допитували там правоохоронці. Та й надмірна увага журналістів… «Вони щоразу питають, де батьки, а я кажу, що на роботі, – розповідає Емма Степанівна. – Найбільше мрію, аби якомога швидше з’ясувалося оте непорозуміння: мої діти повернулися додому і онуки зростали щасливими в дружній сім’ї. Зараз хоч сплю спокійно – мої кровиночки вдома. Встану вночі, підійду до кожного ліжечка, поцілую кожного. В любові до них і силу черпаю. А як син подзвонив, розповів, що Юлю затримали, внуків у прийомні сім’ї забрали, місця собі не знаходила. Хвилювалися ми за них, хотілося якомога швидше забрати. Я тоді ще й до Грузії мусила їхати, аби ДНК-аналізом підтвердити батьківство Юри. Три дні чекала, щоб з внуками зустрітися: двадцять хвилин з одними бачилася, п’ятнадцять – з іншими».