Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2657

16 грудня 2019 року у Кам’янці-Подільському відбудеться безкоштовний допрем’єрний показ повнометражного документального фільму режисера Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву». Стрічка створена з використанням технології аудіодескрипції (тифлокоментування) і повністю адаптована для незрячих. На показ запрошені люди з порушеннями зору, які зможуть переглянути фільм.

Фільм «Вдивляючись у темряву» - це українсько-шведський проект, знятий за підтримки Держкіно України і шведської компанії Grumant Productions HB. Режисер та автор сценарію стрічки - Сергій Волков. Головний герой фільму – Віталій Галіцин – полковник запасу ЗСУ, інструктор, сапер, родом з Кам’янця-Подільського, який служив в зоні АТО у складі добровольчого батальйону «Азов». Виконуючи бойове завдання під Новоазовськом, він підірвався у замінованому автомобілі. Отримав контузію і численні поранення, втратив зір.
Сергій Волков розповідає: «Це фільм-притча про Україну та її минуле, про сьогодення та майбутнє. «Темрява» у фільмі одночасно реальна і метафорична. За сюжетом, незрячий, що випадково осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися іншому – ветерану, який втратив у зоні АТО зір, але не сенс життя. Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії».

Фільм водночас є твором мистецтва і частиною соціального проекту. «Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість. Наша мета - підкреслити необхідність інтеграції незрячих людей до повноцінного життя громади, а також привернути увагу до проблем ветеранів АТО та недостатнього соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі», - підкреслює режисер.
Показ фільму відбудеться 16 грудня о 10:00 за адресою: кінотеатр «Дружба» (вулиця Лесі Українки, 20). На показі будуть присутні головні герої фільму та члени знімальної групи. До участі у показі запрошені журналісти, представники місцевих органів влади, громадських організацій, волонтерських ініціатив, а також усі зацікавлені жителі міста. Захід безкоштовний.

Для представників ЗМІ необхідна акредитація. Контакти для акредитації: тел. 0985026465, 0664676247; email Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..


Важливо: Фільм адаптовано тифлокоментарем (аудіоописом) для незрячих.  Для того, щоб скористатися ним у кінотеатрі під час перегляду, потрібно заздалегідь завантажити у смартфон мобільний додаток Earcatch. Докладніше на сайті наших партнерів: https://dostupne-kino.com/

Довідка: Кінопроєкт спільного українсько-шведського фільму «Вдивляючись у темряву» став одним із переможців восьмого конкурсного відбору Держкіно. Режисером та автором сценарію стрічки є Сергій Волков, продюсери картини – Галина Криворчук (студія «ВІАТЕЛ», Україна) та Alex Shiriaieff (Grumant Productions HB, Швеція). Зйомки фільму тривали 5 років, проходили в різних містах України. Було відзнято понад 100 знімальних змін. Офіційна прем’єра фільму в Україні запланована на 2020 рік. Фільм розрахований на фестивальне життя і прокатну історію.