Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 3908

 

Таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів України. Всі карантинні обмеження подовжені на 30 днів до 24 квітня.

Дане рішення обумовлене тим, що випадки захворювання на коронавірусну інфекцію (COVID-19) виявлені в 13 областях України та Києві.
Наразі в режим надзвичайної ситуації переведена Єдина державна система цивільного захисту. Уряд діє за визначеним планом боротьби з поширенням коронавірусної інфекції.
Кабмін постановив додатково до цього рішення:
– належним чином облаштувати КПП в зонах надзвичайної ситуації з обов’язковим санітарним оглядом громадян та пропуском лише після медичного огляду осіб та дезінфекції транспортних засобів;
– залучити до роботи на цих пунктах працівників та технічні засоби МОЗ, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, Держпродспоживслужби;
– усі приміщення, дороги та тротуари мають проходити ретельну дезінфекцію;
– надавати допомогу малозахищеним верствам населення із залученням працівників соціальних служб, громадських і волонтерських організацій до надання допомоги.
Довідково: надзвичайну ситуацію запроваджують для того, щоб посилити координацію всіх служб, задіяних для протидії поширенню коронавірусу. Крім того, це допоможе закріпити кроки, які будуть здійснювати на регулярній основі, щоб протидіяти поширенню хвороби. Наприклад, це посилення охорони громадського порядку, інформування громадян, дезінфекція об’єктів та територій, санітарно-гігієнічні протиепідемічні заходи. Допоможе більш чітко координувати дії центральної та місцевої влади.
Варто відрізняти поняття «надзвичайна ситуація» і «надзвичайний стан». Надзвичайний стан запроваджує Верховна Рада за подання Президента України. У цей період держава може напряму управляти державними та приватними компаніями, а права та свободи українців можуть обмежуватися. При оголошенні надзвичайної ситуації ці заходи не застосовуються.