Минулих вихідних нашому обласному центру виповнилося 589 років із часу першої писемної згадки про нього в історичних джерелах. Однак цьогоріч 26 вересня у день народження Хмельницького було оголошено Всеукраїнський день жалоби в пам'ять про загиблих курсантів Харківського університету Повітряних сил Збройних сил України під час заходження на посадку військово-транспортного літака АН-26 неподалік міста Чугуєва. Отож влада міста прийняла рішення скасувати всі розважальні заходи в ці дні й віддати, таким чином, шану загиблим.

Уже традиційно вранці біля пам’ятника «Ангел Скорботи» зібралися представники духовенства, влади, громадськості, щоб помолитися за наше місто, його жителів і за всю Україну. Та насамперед священнослужителі просили миру та щоб наші воїни живими поверталися зі сходу. Як і годиться, відбулося покладання квітів до пам'ятника Героям Небесної Сотні, до стели Героям Небесної Сотні та загиблим героям російсько- української війни, пам’ятника Богдану Хмельницькому та «Ангела Скорботи». У святковий день хмельничани та гості міста разом із дітьми прогулювалися на вулиці Проскурівській, де малеча фотографувалася із голубами декоративних порід, із казковими героями, ясна річ, і з нашим вже талісманом – Хмельменом. А на зупинках громадського транспорту, не зраджуючи традиції, з Днем міста всіх вітали студенти Хмельницького музичного коледжу імені В. Заремби зі святкового «музичного тролейбуса». Цікаво, що вперше по Хмельницькому курсував ще й «мистецький тролейбус», в якому розмістили виставку фотографій з фондів музею- студії фотомистецтва, присвячену 589-й річниці міста Хмельницького.
Знаковою подією у цей день стала презентація Книги Почесних громадян міста, куди назавжди вписані імена з життєвими історіями всіх тих, хто удостоєний цього звання. Відрадно, що новеньке видання – надзвичайно красиву книгу вручили Почесним громадянам міста та сім’ям тих, кого немає уже серед нас. Із книгою можна ознайомитися біля входу до міської ради всім бажаючим.
Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр опівдні, перейнявши естафету від «музиканта», котрий щодня виграє на балконі кінотеатру «Планета», біля «Дитячого світу» зіграв «Головну мелодію міста». Тож усі поціновувачі музики насолодилися віртуозною майстерністю талановитих митців. Хоча вони виконали лише одну композицію, проте викликали захоплення в усіх.
На центральній вулиці міста було безліч цікавих локацій, виставок – це і старовинні речі й одяг від Хмельницького музею історії міста, і історія Проскурова по знакових роках аж до сьогодення. До речі, можна було порівняти, як деякі будівлі, змінившись за чимало десятиліть, виглядають сьогодні. Це історія, яку мають знати наступні покоління…
На стадіоні «Поділля» міський голова Олександр Симчишин привітав усіх хмельничан зі святом. Свою промову він розпочав із вшанування загиблих героїв російсько-української війни, загиблих на Майдані та загиблих курсантів на Харківщині, тож хвилина мовчання була присвячена кожному борцеві за його незалежність, волю та мужність. Звучав Гімн України…
«Моє перше вітання на посаді міського голови було в 2016 році, тоді ми святкували 585-у річницю з дня першої писемної згадки про Хмельницький, – згадував Олександр Сергійович. – Сьогодні вже вп’яте вітаю усіх вас із Днем найкращого міста, тож для мене велика честь бути його міським головою. Кожного разу на цьому святі ми підводимо підсумки нашої роботи, розповідаємо про успіхи й здобутки. І щороку маємо можливість говорити про те, що ми збудували, створили, відремонтували, які відзнаки отримали. Тож і цього року ми маємо досягнення, адже ні на мить не зупинялися, незалежно від того, наскільки складним видався 2020 рік», – наголосив очільник міста.

З нагоди свята Олександр Симчишин вручив два посвідчення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» родинам Гната Чекірди – подільського архітектора, автора численних будівель та споруд, які створили у повоєнний час архітектурне обличчя центру міста Хмельницького, а також Романа Матвійця – Героя України, старшини Збройних сил України, військовослужбовця восьмого окремого полку спеціального призначення, який з 2014 року воював на фронтах російсько-української війни та загинув, здійснивши героїчний вчинок, врятувавши життя своїх побратимів.
Крім того, для 13 хмельницьких сімей, зокрема семи родин комунальних служб та п'ятьох сімей учасників російсько-української війни, був особливий подарунок – ключі від омріяного житла та грошові сертифікати на придбання квартир. До того ж мер міста вручив ключі від квартири Марині Бех-Романчук – українській легкоатлетці, яка спеціалізується у стрибках у довжину, призерці світових та континентальних першостей.
Усі ті, хто щодня робить наше місто кращим, отримали квіти, теплі слова й подяку за свою роботу, з гарними емоціями робили світлини на згадку про цей день.
А вже наступного дня в кінотеатрі імені Тараса Шевченка на великому екрані продемонстрували унікальний фільм-виставу, присвячену видатному гетьману України Богдану-Зиновію Хмельницькому під назвою «Пам'ятники Богдану оживають». Оригінальна прем’єра фільму відбулася на фейсбук-сторінці проєкту «Пам’ятники Богдану оживають» та на LED- екрані біля кінотеатру ім. Т. Шевченка. Цей проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду та сприяння управління культури і туризму Хмельницької міської ради.
Приємною несподіванкою на День міста для чотирьох пар молодят були привітання Олександра Симчишина, яким він адресував теплі слова й подарунки.