Полтавська обласна державна адміністрація та Департамент культури і туризму проводять підготовчу роботу до включення вишивки «білим по білому» до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

 «Це складний процес, бо ЮНЕСКО – найвищий ступінь визнання. Потрібно пройти багато етапів, належним чином підготувати документи. Спочатку всі ці дії потрібно реалізувати на місцевому ріні, потім папери передадуть до Мінкульту, після цього в ЮНЕСКО. Нині ми на етапі збору документації», – зауважує директор Полтавського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Дмитро Соколов.

На першій зустрічі із майстрами решетилівської вишивки «білим-по білому», яка відбулася в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського, заслужений майстер народної творчості України, голова Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Пілюгін сказав, що вишивка «білим по білому» має до сотні технік: гладь, мережка, рахункові техніки тощо. Вишивальниці й нині шиють вручну й рахують переплетення ниток полотна, тому й орнамент більш геометризований. Вишивка трудомістка та забарна, швидко її не зробиш, тому й дорога. Це класична вишивка, яка сягнула найвищого рівня вишивальниць України.

Зустрічі з майстрами триватимуть щотижня до кінця листопада з метою популяризації елементу нематеріальної культурної спадщини «Технологія виконання вишивки «білим по білому». Майстри популяризуватимуть своє мистецтво серед мешканців Полтавської області, нещодавно вишиту «білим по білому» сорочку виконали для королеви Великої Британії Єлизавети ІІ, а вишили її майстрині з Решетилівки.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який у серпні перебував на Полтавщині з робочою поїздкою, на своїй сторінці у Фейсбуці порадив представникам облдержадміністрації подати решетилівську вишивку на включення до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.