Як діяти споживачеві коли його змушують залишити речі в камері схову і хто відповідає за їх збереження?

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє про те, що мають місце непоодинокі випадки, коли при вході в супермаркет усіх покупців наполегливо просять здати особисті речі в камеру зберігання (схову), а також вивішують відповідні оголошення про те, що зі своїми речами в магазин входити заборонено.

Насправді покупці не зобов'язані при вході в магазин здавати свої особисті речі в камеру зберігання. Це справа добровільна.

Прийнято вважати, що, здавши сумку, споживач укладає з цим магазином договір про безоплатне надання послуг із зберігання своїх речей, але примушувати вас до укладення такого «договору» ніхто не може. Змушуючи здавати сумки, працівники магазину порушують принцип свободи укладення договору.

Проте, бувають випадки, коли внутрішніми документами магазину передбачена заборона проносити речі (сумки, чемодани, пакети, рюкзаки) та передбачений обов'язок здачі у камери зберігання цього магазину, в такому випадку магазин приймає на себе обов'язок щодо схоронності зданих покупцями речей на зберігання. Це підтверджується видачею покупцеві номерного жетона, іншого знака, що посвідчує прийняття речей на зберігання (відповідно до ст. 937 Цивільного кодексу України). Фактично ви укладаєте з адміністрацією супермаркету чи магазину договір про зберігання речей. Отже, якщо ж ви поклали речі в камеру зберігання магазину, адміністрація супермаркету несе повну відповідальність за збереження ваших речей, незважаючи на наявність оголошення про зворотне.

Згідно п. 21 постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2006 № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» суб'єкт господарювання зобов'язаний:

- забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без здавання на зберігання особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється в таких торговельних об'єктах;

- створити умови для зберігання речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об'єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

Працівники магазинів, як правило, говорять, що за речі, здані в камеру зберігання, вони відповідальності не несуть. Таке оголошення є незаконним і не тягне за собою звільнення магазину від відповідальності за збереження речей.

Відповідальність магазину в разі втрати або пошкодження речей споживача передбачена статтями 950-951 Цивільного кодексу України. Відповідно до статті 951, збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються зберігачем:

- у разі втрати (нестачі) речі – у розмірі її вартості;

- у разі пошкодження речі – у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.

Якщо внаслідок пошкодження речі її якість змінилася настільки, що вона не може бути використана за первісним призначенням, поклажодавець має право відмовитися від цієї речі і вимагати від зберігача відшкодування її вартості. Якщо адміністрація супермаркету, в разі пошкодження речей у камері схову, відмовиться добровільно відшкодувати заподіяну шкоду в повному розмірі, ви маєте право звернутися з відповідним позовом до суду.

Також повідомляємо, працівники магазинів не повинні вимагати від покупців при вході в торговий зал пред'явлення придбаних в інших підприємствах товарів, а при виході – перевіряти правильність чека й оглядати речі покупця. Робити огляд може тільки співробітник поліції (правоохоронного органу) і лише в тому випадку, якщо покупець підозрюється в крадіжці товару.