Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4608

 

Недоброчесна конкуренція, невідповідність цін на сировину та кінцеву продукцію, зростання тарифів на енергоносії, відсутність кваліфікованих кадрів, недостатня співпраця з контролюючими органами та замала гранична чисельність працівників РДА – ці та інші питання озвучено народним обранцям.  

Голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій зустрівся з народними депутатами України від Хмельниччини: Володимиром Ватрасом, Олексієм Жмеренецьким, Оленою Копанчук, Сергієм Мандзієм, Ігорем Марчуком, Денисом Монастирським та Миколою Стефанчуком. До спілкування під час зустрічі також долучилися народний депутат України Вадим Галайчук, заступники голови ОДА, представник народного депутата Олександра Гереги, генеральний директор ТЦ «Епіцентр К» Петро Михайлишин та помічники народних депутатів.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань, що потребують законодавчого врегулювання в агропромисловому комплексі та соціальній сфері області, розглянули питання виділення коштів на потреби галузей охорони здоров’я, культури, спорту.

Проблеми щодо діяльності харчової промисловості краю озвучив перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. Зокрема він розповів, що серед найпоширеніших проблем в даній галузі  є недоброчесна конкуренція, невідповідність цін на сировину та кінцеву продукцію, зростання тарифів на енергоносії, відсутність кваліфікованих кадрів, недостатня співпраця з контролюючими органами.

Реагуючи на сказане депутат Ігор Марчук зазначив, що для врегулювання озвучених проблем слід доопрацювати проєкт Закону України «Про основи регулювання торговельної діяльності харчовими продуктами», а саме в частині визначення конкретних термінів розрахунків торговельних мереж перед постачальниками продукції першої необхідності, які мають обмежені терміни зберігання. Також потрібно звернути увагу на запровадження знижених тарифів на енергоносії для підприємців, для цього будуть сформовані відповідні пропозиції в частині змін до чинного законодавства і передані народним обранцям від Хмельниччини.

Уваги з боку народних депутатів потребує і сфера регіонального розвитку та інфраструктури, зокрема в частині завершення адміністративно-територіальної реформи. Це стосується і граничної чисельності працівників РДА, передачі майна; відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги, фінансування добудови важливих інфраструктурних об’єктів, а також відновлення та розвиток КП «Аеропорт Хмельницький». Заступник голови ОДА Сергій Ткачук пояснив, що сьогодні особливо гостро постала проблема щодо недостатньої граничної чисельності працівників у трьох новостворених РДА області. Найбільш це проявилось у Хмельницькому районі, в якому навантаження на одного працівника відділу соціального захисту населення зросло майже вдвічі. Це призводить до відтоку кваліфікованих кадрів, погіршує якість надання послуг і, відповідно, створює соціальну напругу серед населення.

Народний депутат Сергій Мандзій зазначив, що для врегулювання цієї ситуації необхідно підготувати відповідні пропозиції для внесення змін у постанову Кабміну щодо збільшення граничної чисельності працівників Хмельницької РДА, аргументуючи це тим, що це необхідно допоки дані функції не перейдуть на ОТГ.

 

 

 

Серед іншого заступник голови ОДА Володимир Юр’єв озвучив проблемні питання, які виникли в гуманітарній сфері (функціонування районних центрів соціальних служб та забезпечення надання базових соціальних послуг в умовах завершення реформи децентралізації, гідна заробітна плата працівників центрів соціальних служб/фахівців із соціальної роботи з метою запобігання відтоку кваліфікованих кадрів та професійного «вигорання» спеціалістів), в сфері охорони здоров’я (закупівля медичного обладнання для відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги області за кошти державного бюджету, сприяння у закупівлі медичного обладнання за кошти державного бюджету для КНП “Хмельницька обласна дитяча лікарня”), в сфері культури (проведення реставраційних робіт  пам’яток архітектури національного значення, що знаходяться у комунальній формі власності).

За результатами обговорення мають бути сформовані відповідні пропозиції в частині змін до чинного законодавства з озвучених питань, які надалі будуть передані депутатам.