17 лютого в Ізяславській школі №2 під час обіду дітей пільгових категорій їх не забезпечили повноцінною порцією їжі та годували окремо від решти дітей.

Як повідомляють в Хмельницькій обласній адміністрації, заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час поїздки до цього старовинного міста, вирішив послухати думки батьків та представників місцевої освіти про подію, що мала місце. Тож, на зустрічі  з колективом та батьками учнів Ізяславського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2, ліцей” ім. О.Кушнірука, він наголосив, що будь-яким діям, наслідком яких є прояви дискримінації дитини, не має бути місця в наших закладах освіти.

До розмови долучилися також Ізяславський міський голова Сергій Шлегель, представники відділу освіти Ізяславської міської ради. Зустріч з ініціативи Володимира Юр’єва мала на меті безпосередньо на місці з’ясувати обставини та причини ситуації, що мала місце в ліцеї 17 лютого, коли під час обіду дітей пільгових категорій не забезпечили повноцінною порцією їжі та годували в їдальні окремо від решти дітей. Такі дії дирекції школи поставили дітей в нерівне становище і могли завдати їм психологічної травми. Ситуація мала серйозний суспільний резонанс та не могла залишитися поза увагою облдержадміністрації.

Як зауважив Володимир Юр’єв, він  попередньо уже мав розмову як із Сергієм Шлегелем, так і з керівництвом відділу освіти та навчального закладу, які повідомили, що причиною відсутності нормального обіду для дітей стало призупинення тендерної процедури через скаргу одного з учасників торгів, внаслідок чого з’явилися перебої із постачанням продуктів. Однак, наголосив заступник голови ОДА, жодні з цих проблем не можуть бути виправданням того виходу з ситуації, який знайшла дирекція закладу, адже діти не мають відчувати себе обділеними чи ображеними.

У ході спілкування представники Ізяславської міської ради визнали, що рішення про обмеження дітей пільгових категорій в харчуванні, незважаючи на певні об’єктивні причини, було непродуманим та, фактично, найгіршим з усім можливих варіантів розв’язання проблеми. Саме тому у міській раді на ситуацію одразу відреагували та вжили заходів для її розв’язання: уже наступного дня усі діти отримали повноцінну порцію їжі. Головною ж причиною назвали недостатньо налагоджену комунікацію між керівництвом навчального закладу та міською радою.

В свою чергу представники Ізяславської громади звернули увагу Володимира Юр’єва і на першопричину того, що відбулося, а саме на недосконалість механізмів реформування органів влади в процесі завершення реформи адміністративно-територіального устрою. Фактично відділ освіти районної ради, ще восени, як і завжди, провів необхідні тендерні процедури на постачання в заклади освіти продуктів харчування, енергоносіїв і т.п. Однак, у ході передачі повноважень від району до громади відділ освіти РДА був ліквідований, а міський відділ не став його правонаступником, тому всі тендерні процедури довелося проводити знову. Не всі тендери відбулися, що стало причиною збоїв у постачанні продуктів харчування, а окремі заклади громади навіть були відключені від газопостачання.  Не краща ситуація і з електроенергією, хоча компанія-постачальник пішла громаді назустріч та не обмежила її подачу закладам освіти.

Ще один момент, на який звернув увагу очільник Ізяславської громади – нововведення щодо неможливості проведення уточнення бюджету до затвердження піврічного звіту. За словами посадовця, громада, маючи зараз перевиконання бюджету, не зможе використати кошти на потреби закладів освіти чи інші сфери, що потребують фінансування як мінімум до 1 липня.

Заслухавши думки усіх присутніх на зустрічі, Володимир Юр’єв зауважив, що перш за все, має бути налагоджена співпраця на усіх рівнях: як навчального закладу з міською радою, так і міської ради з облдержадміністрацією.

“Ми маємо дізнаватися про всі проблеми саме з перших уст, а не з повідомлень у соцмережах чи засобах масової інформації. Більшість таких питань можуть бути вирішені саме завдяки належній комунікації. Я, як заступник голови облдержадміністрації, запевняю, що ми готові усіляко допомагати місцевій владі, адже розуміємо, що є проблеми, які потребують наших дій, у тому числі і звернень до центральних органів влади чи народних депутатів. Однак, у жодному випадку заручниками ситуації не повинні бути діти! ” – наголосив Володимир Васильович.