4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку.

Ця дата стала досить знаковою для радіологічного відділення Хмельницького обласного протипухлинного центру, в якому нарешті відкрили лікувальну кімнату для дистанційної променевої терапії.

На захід завітали голова Хмельницької облдержадміністрації Сергій Гамалій, голова обласної ради Віолета Лабазюк та їхні заступники, народні депутати Олена Копанчук, Володимир Ватрас, Микола Стефанчук, депутати обласної ради та ін.

Директор Хмельницького обласного протипухлинного центру В'ячеслав Мороз розповів страшну статистику – через онкопатологію щорічно в області помирає майже 2,5 тисяч осіб.  Дуже прикро, що наша область входить до десяти територій з найвищими рівнями смертності від онкопатологій.

Загалом на диспансерному обліку в Хмельницькому обласному протипухлинному центрі з приводу злоякісних новоутворень перебуває 34,4 тисячі пацієнтів, які потребують постійного спостереження, і при виявленні рецидиву захворювання – проведення спеціального, зокрема променевого лікування.  Отож встановлення лінійного прискорювача було вкрай необхідним, адже він дозволяє з високою точністю діяти саме на скупчення хворих клітин, а тому застосовується для лікування пухлин мозку, легень, молочної залози, у складних випадках в онкогематології та лікуванні дітей з новоутвореннями. Новітні моделі такого обладнання дозволяють значно скоротити час дії на пухлину, що зменшує променеве навантаження, а також не вимагають повної нерухомості пацієнта, тобто наприклад, затримки дихання при опроміненні пухлини, локалізованої в легенях.

Завдяки реалізації в області програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» здійснено ремонтні роботи у відділенні радіології: тут облаштували бункер для лінійного прискорювача, який відповідає усім вимогам та стандартам радіаційної безпеки.

Загалом для проведення будівельно-ремонтних робіт було залучено кошти з Державного фонду регіонального розвитку у розмірі 9, 6 мільйона гривень, а також кошти обласного бюджету.

Важливо наголосити, що на придбання системи лінійного прискорювача з бюджету області витрачено 33 мільйони гривень.

В Україні наразі працює 20 лінійних прискорювачів, з яких лише 7 – державні. Через це жителі краю змушені були звертатися за допомогою в інші регіони.

Відтепер у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі планується лікувати на лінійному прискорювачі за рік мінімум 1500-1800 пацієнтів, яким призначена променева терапія.

Головне, що саме завдяки реалізації цього проєкту у двобої зі сташною недугою, яка так нещадно забирає життя людей, хворі на рак отримають належне лікування, підвищивши свій шанс на здорове і довге життя.