Японія запровадила санкції проти Росії, мова йдеться про заборону випуску російських облігацій на островах та блокування активів деяких росіян.

Про це пише Reuters, з посиланням на прем'єр-міністра Фуміо Кісіду. Прем'єр Японії заявив, що такі дії Росії порушили суверенітет України, і закликав Російську Федерацію повернутися до дипломатичних переговорів. За його словами, Японія готова вжити додаткових кроків у разі погіршення ситуації.

Нагадаємо, що вже засудили дії Росії: Данія, Латвія, Німеччина, Італія, Фінляндія, Румунія, Грузія, Естонія, Туреччина, Чехія, Молдова, Литва, Австрія, Словаччина, Албанія, Норвегія, Словенія, Ірландія, а крім того оголосили і про санкції в Європарламенті та у США, Великій Британії, Канаді, Польщі, Нідерландах, Франції.

Зрозуміло, що є країни, котрі мають намір визнати таке рішення: Куба, Венесуела, Нікарагуа, Сирія і самі невизнані республіки – Абхазія, Південна Осетія. Крім того, одна з депутаток Румунського парламенту озвучила інформацію про те, що і керівники Придністров’я, приїхавши в Москву 21 лютого, теж мали намір «під шумок» до чого-небудь приєднатися.  

Президент Зеленський 22 лютого підписав указ про призов резервістів в особливий період, зазначивши при цьому, що на даний час ще немає потреби у загальній мобілізації, але вже необхідно доукомплектувати армію та інші військові формування. Йдеться про оперативний резерв – себто про громадян, які мають відповідні укладені контракти, а також військовослужбовців, котрі вже звільнилися з військової служби. Водночас Президент оголосив про початок дії програми економічного патріотизму, у межах якої планується скоротити податкове навантаження на бізнес та банківську систему, знизити ПДВ на бензин та дизель, що дозволить зменшити ціни на паливо, а також проводитимуться навчальні збори резервістів територіальної оборони.

Нині головною проблемою для українців постало питання про те, в яких межах будуть визнані нові утворення і чого після цього чекати Україні.

Оскільки у РФ зрозуміли, що вигідні для Кремля Мінські угоди отримати не вдасться, тому й спромоглися на наступний крок щодо підвищення ставок у дипломатичній грі, яка має шанси скотитись до військового протистояння. В нових умовах Україна отримала у себе під боком два анклави, подібні до Південної Осетії та Абхазії. Тепер у північного сусіда точаться суперечки про те, в яких межах визнавати «Л/ДНР», чи то у рамках нинішньої лінії фронту, чи в адміністративних межах Донецької та Луганської областей, що в свою чергу, як наслідок, загострить в Україні постійно діючий збройний конфлікт, з тяжкими фазами, котрі в свою чергу, провокуватимуть загрозу повномасштабної війни.