Склав офіцер Армії оброни Ізраїлю, редактор військового відділу «Фокусу» Ігаль Левин. Пам’ятка актуальна бійцям ТрО.

В сучасні війні дуже важливо бути непомітним, мобільним і раптовим, та, найперше, перед проведенням атаки потрібно ретельно переконатись у виваженості рішень. 

Правило перше: уникай супротивника до тих пір поки він сильний, атакуй тоді коли він слабкий і одразу зникай.

Уникай кращих частин ворога, вони не по зубах, завжди бий по слабких, дезорганізованих, відстаючим, необстріляним і знову зникай, навіть якщо здається, що все спокійно. Не добив ворога – все одно зникай, пам’ятай, що трофеї забирають час. Інколи здається, що наступ розвивається дуже вдало і можна вдарити ще раз – зникай! Тактична перевага може перевага може обернутись стратегічним провалом.

Правило друге: зберегти життя свого бійця важливіше, ніж забрати його у противника.

Пам’ятай, що вас менше ніж солдат регулярної армії супротивника, кожен твій боєць  на вагу золота. Партизани не мають нести невиправдані втрати, бо рух опору залишиться без підкріплення.  Ніхто не побажає приєднатись до армії, в якій не цінують життя. «Піррові перемоги» неприпустимі. Ти бачиш, що в тебе є можливість нанести противнику чуттєвий удар, але це пов’язано з великими людськими втратами – такий крок не припустимий для партизан. Партизани – це тривалий, тривалий супротив.

Правило третє: атакуй противника тоді коли переконаний в успіху. Шанси 50 на 50 і, навіть, 80% - не твій шлях. Атакуй тоді коли переконаний на 100%. Перемога це тоді коли усі поставлені завдання виконані, а підрозділ, вийде з бою неушкодженим. Ніколи не ризикуй, ретельно плануй, враховує усе до останніх дрібниць.

Правило четверте: завжди нападай раптово і непередбачувано, шаблонність – смерть.

Будь непомітним для ворога. Він не повинен знати хто ти, де ти, твої шляхи і де ти спиш, а ось його атакуй під час привалів і переходів, коли ворог перегруповується, коли він найменше готовий до оборони. Знищуй тили і з’являйся там, де тебе взагалі не повинно бути.  

Правило п’яте: уникай тривалого великого бою.

Якщо зіткнення затягується – зникай. Уважно став собі і підрозділу обмеження у часі операції, зникай навіть на пару хвилин раніше ніж запланував. Ворог завжди буде краще екіпірований і оснащений, у нього більше людей, досвідчені командири, важке озброєння і достатньо припасів. Уникай повномасштабного бою.

Правило шосте: живи в русі. Зупинка – смерть.

В час інформаційних і точних озброєнь, боєм керує раптовість і точність. Якщо зупинився – ти на прицілі. Раптовий маневр – фірмовий почерк, швидкість – іменна печатка. Переміщуйся тільки вночі і під прикриттям скель/будівель/дерев. У війні з арміями «холодної війни» зупинялися на годину, з сучасним військом – 30 хвилин.

Правило сьоме: надихай і підтримуй у бійців віру в Перемогу

Можливо зараз ти не настільки сильний і вас не так багато, а ворог хитрий і всемогутній, тому зберігай бойовий дух, роби усе, щоб бійці не занепадали. Будь прикладом впевненості і стійкості в будь-яких ситуаціях. Організуй відпочинок, роз’яснюй цілі боротьби, та виправданість протистояння і ваших жертв. Не давай ні найменшого приводу для сумніву.

Правило восьме: місцеве населення – твій хліб, дім і гвинтівка. Зажди нагодує, сховає, допоможе у боротьбі.

Партизана можна вбити лише двома способами: оточити і знищити фізично, або позбавити народної підтримки. Роби все що в твоїх силах для людей і це половина Перемоги.

Правило дев’яте: гарна стаття і якісне відео вражає не гірше за кулю.

 ЗМІ – це зброя масового ураження. Розгром колони ворога нічого значить, якщо про це не взнають мільйони. Залучай міжнародні ЗМІ, особливо ті, що знаходяться в опозиції до твого ворога.

Створюй власні ЗМІ і роби все для того, щоб вони були популярніші та авторитетніші за ворога.

Інформація сьогодні – це те, чим починаються та закінчуються війни.

Правило десяте: війна – це ремесло, противник – книга, бій – екзамен. Постійно аналізуй, будь відкритим для критики, вчись на чужих помилках, своїх не допускай.

Постійно саморефлексуй, аналізуй себе, свої дії, отримані результати, шукай у бійців конструктивну критику. Бійці мають аналізувати власні дії, товаришів і командирів. Вислуховуй зауваження терпляче, щоб бути мудрішим. Дай висловитись тому хто здається найслабшим, інколи саме вони помічають те чого не бачать інші.

Наостанок: ці поради знадобляться будь-якому партизану для боїв в місті, в горах, чи в лісі.

Партизан як дим, всюдисущий, невловимий і, наче безпечний, але отруйний, смертельний для ворога.