На розгляд парламентського комітету Верховної Ради направлено законопроєкт про заборону діяльності організацій (об’єднань), керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України. Зрозуміло, що такі зміни стосуватимуться в першу чергу Московського Патріархату в Україні.

Як повідомляє релігійно-інформаційна служба України, група народних депутатів (шість із фракції «Голосу» і обранець зі «Слуги народу») виступила за запровадження заборони діяльності РПЦ (УПЦ МП) в Україні. Відповідний законопроєкт 26 березня з’явився на сайті Ради.

«В Україні продовжує свою діяльність по суті своїй – розгалужена всеукраїнська розвідувально-диверсійна структура, яка всі ці роки працювала і продовжує працювати на користь путіна – Російська Православна Церква в Україні (раніше – Українська Православна Церква Московського Патріархату). До прикладу, 25 лютого 2022 року у Київській області біля Гостомеля був затриманий протоєрей Російської Православної Церкви в Україні – Михаїл Павлушенко, який допомагав російській армії. 16 березня 2022 року у Києві затримали священика Російської Православної Церкви в Україні отця Онуфрія. Під час обшуку його будинку було виявлено, що він співпрацював зі спецслужбами рф. І такі випадки є непоодинокими. Все це демонструє необхідність законодавчого закріплення заборони діяльності релігійних організацій та об'єднань, які керуються державами, що визнані в Україні такими, що здійснили військову агресію проти нашої держави», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Станом на 28 березня вказаний законопроєкт направлено на розгляд профільного парламентського комітету.

Нагадаємо, що повторний заклик Предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія до єднання УПЦ МП З ПЦУ прозвучав 24 березня у його посланні. «Десятки громад, низка монастирів у різних областях України вже добровільно і усвідомлено виконали свій канонічний обов’язок і послідували Томосу про автокефалію. Робіть і ви ваш вибір на користь Церкви і України", - звернувся першоєрарх до духовенства та вірних УПЦ МП.