Одним із видів військової служби закон передбачає строкову військову службу, на яку відповідно до п. 5 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в мирний час призиваються придатні до неї за станом здоров’я і віком громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправки у військову частину виповнилося вісімнадцять років.

Ухилення від строкової військової служби має місце у випадку, коли особа, яка отримала повідомлення (повістку) про призов, не з’являється без поважних причин до призовного пункту в строки, зазначені у повідомленні, або хоча і не отримала повідомлення, але знає про призов і не з’являється до призовного пункту протягом місяця.
Такі факти мають місце і на території  дислокації Волочиської окружної прокуратури.
Так, на виконання Указу Президента України №71/2021 від 24 лютого 2021 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році», розпорядження голови Хмельницької обласної державної адміністрації №281/2021-р від 10 березня 2021 року «Про організацію в області чергового призову громадян на строкову військову службу у 2021 році» сьомим відділом Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки проводився призов на строкову військову службу громадян.
Разом  з тим, троє жителів Наркевицької та Війтовецької ОТГ, яких визнано придатними за віком, станом здоров’я до проходження строкової військової служби в Збройних Силах України після отримання військових повісток не з’явились до сьомого відділу Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для подальшої відправки на збірний пункт в територіальний центр комплектування, тим самим ухилились від призову на строкову військову службу.
За вказаними фактами окружною прокуратурою до суду скеровано 3 кримінальні провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 335 КК України.
Відносно двох осіб, судом уже ухвалено обвинувальні вироки та призначено покарання передбачене Законом.