Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою заявлено позов про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути землі площею 40 га та вартістю понад 46 млн грн у комунальну власність. 

У травні 2019 року рішенням сесії Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради у користування місцевого товариства передано земельну ділянку. Землю надано в оренду на 49 років для розміщення, будівництва та експлуатації сонячної електростанції із встановленою орендною платою в розмірі майже 1,4 млн грн у рік. Однак, орендар жодного разу орендну плату не сплачував. Вимоги орендодавця сплатити кошти та повернути ділянку розпоряднику землі ним проігноровано. На даний час позов перебуває на розгляді у Господарському суді Хмельницької області.

***

За результатами розгляду позову Кам’янець-Подільської окружної прокуратури припинено незаконне використання землі на території національного природного парку «Подільські Товтри», що входить до Смарагдової зони України.

Встановлено, що у вересні минулого року рішенням сесії однієї із сільських рад Кам’янець-Подільського району земельну ділянку із розміщеною на ній водоймою визнано комунальною власністю, що є порушенням законодавства, оскільки, вказана земля належить до земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення і відноситься до земель державної власності. З метою збереження території та об’єкта природно-заповідного фонду прокуратура звернулась до суду. Відповідно до рішення Господарського суду Хмельницької області майже 3 га землі вартістю близько 6 млн. грн. підлягає поверненню у власність держави.