Надрукувати
Категорія: Орбіта краєзнавця
Перегляди: 4280

Помилка в газеті, яка могла коштувати журналістам життя.
5 березня 1953 року помер Голова Ради Міністрів СРСР і секретар Центрального Комітету Комуністичної партії Радянського Союзу Йосиф Сталін. Ця подія не могла пройти непоміченою в тодішньому суспільстві.

Зрозуміло, що люди висловлювалися не лише на офіційно організованих мітингах з приводу кончини вождя, який 31 рік керував Країною Рад, але й у приватних розмовах. Саме за цими розмовами уважно стежили співробітники МДБ СРСР, надсилаючи отриману інформацію до Москви.
Та особливе місце серед цих повідомлень займає випадок, який трапився у Старокостянтинові. У записці по «ВЧ» на ім’я заступника міністра державної безпеки Союзу РСР Б. П. Обручникова міністр державної безпеки УРСР генерал-лейтенант П. Івашутін доповідав: «За повідомленням управління МДБ Кам’янець-Подільської області в газеті «Червона зірка» Старокостянтинівського району за 6 березня ц. р. в урядовому повідомленні про смерть товариша Сталіна Іосифа Віссаріоновича допущено грубе спотворення. У прізвищі пропущена літера «Т». УМДБ вжиті заходи для вилучення віддрукованого тиражу газети. Ведеться розслідування».
Чим закінчилося б таке розслідування за життя вождя, сумніватися не доводиться. Бо майже всі тодішні редакції так чи інакше зазнали репресій навіть за надуманими звинуваченнями. Чим закінчилася ця справа для журналістів не відомо.