У липні ц.р. у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Полонський відділ поліції порушив кримінальну справу за фактом «освоєння» державних коштів на реконструкцію міських очисних споруд. «Подільські вісті» вирішили розібратися у цій темі, і результати наших пошуків, м’яко кажучи, інтригують. 

Нечисті історії
Тему реконструкції очисних у Полонному, як старий затертий баян, розтягують із завидною регулярністю, але щоразу справу чомусь  не доводили до логічного завершення. Офіційною причиною було хронічне недофінансування з держбюджету. Принаймні так усі перевіряльні фіаско пояснювало управління ЖКГ облдержадміністрації. Та, ми припускаємо, що гроші на очисні споруди славного міста над Хоморою просто осідали не там, куди були направлені.
Розмови про фінансування і певні роботи, які виконувалися у 2008-2009 роках, велися давно. Та фінальною спробою став 2012 рік.  Тоді підряд на роботи отримала нетішинська фірма «Універсалбуд». Саме ця історія закінчилася дуже некрасиво. Посилаючись на відсутність фінансування з держбюджету, управління ЖКГ не заплатило фірмі за нібито виконані роботи. Нетішинці образилися і пішли до суду за компенсацією. Суддя не повірив сльозливим історіям чиновників і присудив на користь «Універсалбуду» майже 300 тисяч гривень. Але головне, що навіть після виплати коштів реконструкція очисних так і не була завершена.
Нова спроба реконструкції відбулася вже у 2015 році. Пішло фінансування і навіть проводилися певні роботи. Але вже у цьому році виникла тема корупційних зловживань, і полонська поліція почала офіційне розслідування. Не останню роль у цьому скандалі зіграв конфлікт між Понінківською картонно-паперовою фабрикою і керівництвом кількох районних центрів Житомирської області. Тож у травні цього року розгорівся «екоскандал». Міські чиновники житомирської Баранівки звинуватили Понінку в зливі відходів у річку Хомора. У «розкрутці» конфлікту брали участь представники деяких політичних сил і центральні канали.  Перевіркою Хмельницької екологічної інспекції було встановлено, що Понінка до знищення екосистеми річки Хомори відношення не має. Утім на це вже ніхто не зважав, бо насправді у суті конфлікту лежала суперечка житомирян і понінківців за екологічний грант. Але саме тоді полонські очисні споруди потрапили у центр уваги ЗМІ. Виявилося, що після сто п’ятдесят дев’ятої реконструкції, вони так і не працюють як слід.
Новий підрядник-месія
Та повернімося до 2015 року і чергової реконструкції. Підряд на роботи отримала фірма з Рівненщини «Вестінсвестбуд», яка тісно пов’язана з нетішинським «Універсалбудом», який вже проводив роботи раніше. До каналізаційного «водевілю» у Полонному підключилася Державна фінансова інспекція у Хмельницькій області. Після проведення низки перевірок, ревізори відстежили дуже цікаву траєкторію руху державних коштів. Управління ЖКГ укладає договір з «Вестінвестбудом» від 9.10.2015 року на загальну суму 4 мільйони 353 тисячі гривень. Та виявилося, що фірма залучала до робіт дуже сумнівних субпідрядників і суб,-субпідрядників. По шматочку фінансового пирога полонських очисних отримали фірми: (вже знайома) «Універсалбуд» — один мільйон 353 тисячі гривень, «АР-БУД» (теж нетішинська фірма) — 2 мільйони 829 тисяч, «Глорі Компані» (київська контора) —  2 мільйони 829 тисяч гривень.
Бюджетні гроші подолали звивистий ланцюжок «освоювачів», і обґрунтованість усіх витрат потребує додаткових перевірок. Схоже, що маємо справу з класичною схемою відмивання державних коштів. Для цього, підрядник, який отримав офіційне замовлення підключає «до теми» посередників. У результаті відбувається штучне завищення витрат на роботи чи товари і з бюджету «вимиваються» десятки тисяч і навіть мільйони додаткових гривень.
Тепер кілька слів щодо кримінальної справи, яку порушила поліція. За скромними підрахунками (які потребують додаткових уточнень і експертиз), маємо суттєве завищення і розтрату бюджетних коштів, а сам план реконструкції, виконаний лише на 70 відсотків (хоча управління ЖКГ прийняло об’єкт і оплатило 100 відсотків вартості робіт). Зазначимо, що це лише попередні висновки поліції. Під прицілом правоохоронців опинився посадовець, який підписував договір і акти прийому виконаних робіт. Йдеться про заступника начальника управління ЖКГ області Григорія Ващука. У 2015 році, за відсутності начальника управління, саме Григорій Іванович підписував усі документи.
Пан Ващук більше місяця водив за носа правоохоронців. На їхню вимогу надати оригінали актів виконаних робіт, чиновник заявляв, що документи вилучила ДФІ. Через незнання чи недосвідченість, поліцейські повірили в «казки» пана Ващука і почали «штурмувати» листами ревізорів з вимогою надати документи. Може поліціянти і не знали, а от Ващук точно був у курсі, що ДФІ під час перевірок ніяких документів виносити з установи, де проходить звірка, не мають права взагалі.
Тепер справу забрали в обласну поліцію. Тож будемо сподіватися, що обласному центрі цією темою займуться ретельніше. У підсумку ж ми маємо незавершену реконструкцію, розтрату коштів і дуже «каламутні» схеми розподілу грошей на очисні споруди Полонного.
Вічна реконструкція без логічного завершення
«Подільські вісті» на очисних спорудах у Полонному дізналися цікаві подробиці. Представники місцевого водоканалу стверджують, що роботи виконували «ті ж самі хлопці», що й у 2012 році, тобто представники «Універсалбуду». Проекту ніхто не бачив і достеменно невідомо, що недоробив підрядник. Спеціалісти кажуть, що на об’єкті мав бути збудований ще один вторинний відстійник для води, електропідстанції і система освітлення. Скільки б реконструкцій не проводилося – логічного завершення немає. За підрахунками спеціалістів об’єкта, сюди потрібно вкласти ще мінімум шість мільйонів гривень, та легше вже будувати все з нуля, ніж «ліпити» те, що вже «нареконструювали».
Тому ми можемо зробити припущення, що тему очисних споруд Полонного впродовж довгих років використовують як стабільну схему для висмоктування державних коштів. Тут закопали вже не один мільйон, а фінішу — не видно.
«Сумнівні схеми» управління ЖКГ
Та полонська каналізація є не єдиним, потенційним джерелом корупційного смороду. ДФІ виявила ряд цікавих фактів по інших очисних об’єктах області. За схожою «полонською схемою», роботи відбувалися у Білогір’ї  і Летичеві. Очисні в Летичеві реконструювали все ті ж «персонажі»: «Вестінвестбуд», «АР-БУД», «Глорі Компані». Каналізацію Білогір’я латали: «Універсалбуд» і «Кіт-трей». На Летичів з держбюджету пішло 3 мільйони 549 тисяч гривень, на Білогір’я – 3 мільйони 656, з розподілом цих грошей між вказаними фірмочками. Керують майже усіма цими компаніями практично одні і ті ж люди, які добре знайомі між собою. Вони працюють у Нетішині, Острозі і Рівному. Є і «зальотні фраєри» з Києва, але вони, повірте, теж  не випадкові.
Усі ці фірми викликають дуже багато запитань. Наприклад, підрядник по Полонному і Білогір’ю – «Вестінвестбуд», проходить по кримінальній справі, порушеній поліцією Рівного. Ця фірма виступала посередником у перепродажу паливних котлів за договором держзамовлення. Поліцейські підозрюють наших знайомих і ще декілька фірм у злочинній змові з метою штучного завищення ціни товару, що завдало серйозних фінансових збитків бюджету. Нетішинське ТОВ «АР-БУД», за два останні роки, офіційно отримувала лише два замовлення від комунальників з Ізяслава (капітальний ремонт тротуару по вул. Шевченка) – виконання робіт у липні і серпні цього року по 100 тисяч гривень за підряд.   
Ще цікавіше з київською фірмою «Глорі Компані». Згідно з родом своєї  діяльності вона взагалі займається рекламою(!). Ця контора зареєстрована на одного пана з Кривого Рогу і проходить по кримінальній справі київської поліції і Генпрокуратури. За матеріалами справи, столична компанія «Біо тек», використовувала низку фірм (у тому числі «Глорі Компані») для відмивання державних коштів. Гроші від замовлень перераховувалися на рахунки «Глорі», а далі переводилися у готівку, аби їх неможливо було відстежити.
З огляду на це, у кожного нормальногол на голову громадянина має постати питання – кому управління ЖКГ облдержадміністрації довірило роботу і гроші платників податків?
Чи буде реакція?
 Безсумнівно, викладена нами інформація потребує офіційних перевірок відповідними органами. Врешті, можемо лише губитися у здогадках: чи знайде поліція «кінці» усіх цих фінансових операцій? Якою буде реакція облдержадміністрації? ДФІ знайшло крихти сумнівних операцій, та чи знайде поліція той «золотий батон», з якого ці хлібні стежини накришили?
Як стало нам відомо, відповідальність за «очисні історії» планують покласти на начальника управління ЖКГ пана Ялоху. Хоча він і не має ніякого стосунку до договорів 2015 року, бо почав працювати лише у 2016 році. Тож за нашими розрахунками, йому, найімовірніше, готують роль «сакральної жертви». Чесно кажучи, якщо так і станеться, до керівництва області виникне ще більше запитань. Бо претензії до самих керівників і відповідальних людей, які своїм розчерком ручки давали старт сумнівним проектам, не зникають. Чим завершиться уся ця епопея – покаже час. Ми  будемо стежити за розвитком цієї історії і неодмінно поінформуємо про це наших шановних читачів.