Надрукувати
Категорія: Кримінал
Перегляди: 1203

«При доступі до суспільних благ завжди виникає спокуса використати їх в особистих інтересах, будь-яка людина, яка наділена владою, схильна скористатися нею», – словами правника XVIII століття Шарля Луї де Монтеск’є розпочав свій брифінг для ЗМІ на тему протидії корупції головний прокурор Хмельницької області Олег Синишин.
 Говорили про хабарників «невеликого» масштабу. Тих, яких дістати, як хробака із соковитого яблука, досить просто. Їх бачимо на кожному кроці – у дитсадку, лікарні, державній установі, яка видає дозволи та документи, і навіть у правоохоронних органах. Дивлячись з якого боку розпочинати з корупцією боротьбу. Тож передусім про тих, хто піймався…              

Перші корупціонери — самі ж правоохоронці
 Цього року прокуратура Хмельницької області, і треба віддати їй належне, взялася якраз за правоохоронців. Якщо впродовж 11 місяців 2016 року усіма органами досудового розслідування області розпочато 30 кримінальних проваджень про вчинення корупційних злочинів, у яких особам повідомлено про підозру, то з них аж 12 обвинувальних актів скеровано до суду стосовно працівників правоохоронних органів.
 Тут найперше фігурують вже відомі нам резонансні справи року, де на корупції піймались поліцейські найвищого рангу. Окрім того, в серпні цього року прокуратура завершила слідство та направила до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх старших опер-уповноважених, майорів Хмельницького відділу поліції, які одержали 300 доларів США неправомірної вигоди за перекваліфікацію злочину з більш тяжкого на менш тяжкий. Слідчі спільно з працівниками ВБКОЗ УСБ України в області поліцейських-хапуг затримали.
 У жовтні скеровано до суду обвинувальний акт стосовно слідчого Ярмолинецького відділу поліції, який одержав 3000 гривень неправомірної вигоди за вплив на уповноважену особу правоохоронного органу при прийнятті нею рішення щодо направлення обвинувального акту до суду.
 Осоромився перед загалом і начальник Ізяславського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції. Чоловіка піймали на гарячому 24 листопада під час того, як він вимагав та отримав від одного із керівників підприємств 3000 гривень за ненакладення арешту на банківські рахунки підприємства. За вказаним фактом Шепетівською місцевою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України. Довести те, що це було вперше та востаннє, чиновнику навряд чи вдасться.
«Корупція у лавах правоохоронців шкодить авторитету всієї правоохоронної системи», — підвів риску головний прокурор Хмельниччини.
«Тихіше їдеш, далі будеш»
 Беруть хабарі на Хмельниччині, якщо опиратися на дані прокуратури, далеко не з тим розмахом, який ми спостерігаємо, дивлячись на столицю. Однак систематично і системно. До прикладу, керівник одного з районних відділів Державної реєстраційної служби напрацював схему «пришвидшеної» реєстрації договорів оренди земельних ділянок одному із агрохолдингів. За кожен договір від агрохолдингу посадовець отримував 200 гривень. Слідством доведено, що за першочергову реєстрацію 254 таких договорів зловмисник поклав до власного гаманця 40 тисяч гривень неправомірної вигоди. Хабарника та хабародавця затримано на гарячому, триває судовий розгляд.
  У середньому суми хабарів в області коливаються від однієї до 250 тисяч гривень. Усім корупціонерам судом обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з передбаченою законодавством можливістю внесення застави, також їх відсторонено від займаних посад. Таким чином за те, щоб вийти з-під варти, від початку року місцеві корупціонери сплатили понад півтора мільйона гривень застави.
 У цьогорічному рейтингу хабарників від прокуратури найбільше після поліціянтів відзначилися працівники державної фіскальної та міграційної служб, адвокати, посадовці Держгеокадастру та органів юстиції, державної архітектурно-будівельної інспекції, органів місцевого самоврядування, медичної та освітянської сфери. Якраз ті, кого держава покликала захищати від свого імені інтереси громадян.
Тінь на правоохоронців кидають... адвокати
 Простим та надійним способом отримати додаткову винагороду активно користуються місцеві адвокати. Вони пропонують своїм клієнтам «вирішити питання» не юридичним шляхом, а за гроші для нібито передачі представникам судових та правоохоронних органів.
 У серпні цього року слідчий відділ прокуратури Хмельницької області спільно зі співробітниками ВБКОЗ управління СБУ в області затримав адвоката, який підбурював обвинувачену в іншому кримінальному провадженні до надання 10000 доларів хабара особам, які займають відповідальні посади, за зміну обвинувачення у кримінальному провадженні та винесення судом їй вироку за менш тяжкий злочин.
 У цьому році прокуратура області вже скерувала до суду обвинувальний акт щодо адвоката, який підбурював клієнта до надання 3 тисяч гривень службовій особі за вирішення питання зі слідчим суддею міськрайонного суду щодо накладення арешту на спірний автомобіль.
Корупційна клоака
Справжнім розсадником хабарництва серед посадовців давно стала державна архітектурно-будівельна інспекція. Численні факти, які оприлюднює прокуратура, викликають осуд та невдоволення суспільства. Як прокоментував головний прокурор області Олег Синишин, вигадані «фахівцями» цієї сфери схеми одержання та передачі посадовцям неправомірної вигоди настільки заплутані, що вимагають особливо ретельної та узгодженої роботи всіх правоохоронних органів. Апетити ж у корупціонерів такого різновиду просто вовчі. За «вирішення питань», пов’язаних з оформленням дозволів, в управлінні державної архітектурно-будівельної інспекції області з підприємців та громадян вимагають сотні і навіть тисячі «зелених».
 Слідчі прокуратури разом із працівниками служби безпеки викрили низку таких фактів. Наведемо бодай один. Мешканцю міста було вказано на необхідність надання і обов’язкову передачу через визначеного посередника 1700 доларів США для успішного погодження і реєстрації декларації та документації щодо реконструкції об’єкта нерухомості. Під час одержання чергової частини хабара в розмірі 900 доларів США вказаних осіб затримано на «гарячому», а кошти вилучено. Слідство триває.
Курчат рахують восени
 Цього року, як люблять зазначати правоохоронці, «за принципової позиції державних обвинувачів» у суді доведено вину 20 корупціонерів. Скільки ж хапуг реально сіло до в’язниці? Будете здивовані – аж… четверо.
 Зокрема, Апеляційний суд Хмельницької області залишив у силі вирок Хмельницького міськрайонного суду, яким визнав винним та призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з роботою в органах державної влади, строком на 3 роки та з конфіскацією майна, начальника відділу Держземагентства у Ярмолинецькому районі. Той погорів на 12  тисячах доларів, які планував одержати за сприяння у передачі в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства.
А ще – Хмельницький міськрайонний суд засудив до 5 років в’язниці із позбавленням права обіймати посади в органах державної влади строком на 2 роки та з конфіскацією майна заступника начальника управління держпраці в Хмельницькій області. Нечистий на руку посадовець вимагав та одержав від директора одного з комунальних підприємств неправомірну вигоду на суму 10 000 гривень.
 Підсумовуючи, очільник прокуратури області наголосив, що боротьба з корупцією не припиниться. І закликав громадян звертатись до правоохоронців за кожним фактом вимагання хабара.