Надрукувати
Категорія: Кримінал
Перегляди: 1309

2016 рік невпинно добігає до завершення. Час підбивати підсумки й будувати плани на рік наступний. Про результати роботи, досягнення та перспективи, «Подільські вісті» вели розмову з головним поліцейським Хмельниччини, генералом Миколою СЕМЕНИШИНИМ.          

— Миколо Олександровичу, як ви загалом оцінюєте роботу вашого відомства за 2016 рік?
— 7 листопада 2015 року набрав чинності Закон України «Про Національну поліцію». У його рамках започаткована нова ідеологія відносин правоохоронців з населенням, яка базується на принципі верховенства права і пріоритетності прав людини. Передбачено повноцінний відхід від старої моделі роботи правоохоронних органів, яка була орієнтована виключно на формування високих статистичних показників діяльності. Завдяки активній участі громадськості, міжнародній допомозі та ентузіазму команди реформаторів, з’явилися суттєві правові зміни в структурі органів внутрішніх справ. А саме: розроблені ключові положення, нормативно-правові акти, стратегія розвитку органів внутрішніх справ, концепція реформування.
У ході реформування проведена переатестація працівників поліції Хмельниччини з метою перевірки їхніх знань, професійних навичок, ділових якостей та рівня підготовки. Відтак 85 відсотків особового складу отримали позитивні результати і вступили до лав нової поліції. У рамках концепції «100 днів якості Національної поліції України» змінено критерії роботи поліцейських з кількісних на якісні. Проведено відбір до проекту «Лицарі честі», створено рекрутинговий центр, впроваджено нову кадрову політику і сформовано систему внутрішньої безпеки. Передбачено, що кінцева оцінка роботи територіальних підрозділів поліції, їхнього особового складу та керівників формуватиметься з урахуванням таких критеріїв: зовнішнього соціологічного опитування населення, результатів оцінки роботи поліції з бізнес-середовищем, внутрішнього опитування працівників поліції й оцінки виконання пріоритетних завдань.
На 2016 рік були визначені конкретні пріоритетні напрями. А саме: дотримання законності при прийнятті та реєстрації повідомлень та заяв про правопорушення; підвищення якості та оперативності реагування на заяви громадян; протидія корупційним проявам серед особового складу; протидія незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин; забезпечення безпеки дорожнього руху.
Підсумовуючи вищезазначене, хочу сказати, що ми чітко усвідомлюємо основний критерій оцінки нашої роботи — це довіра громадян. Отож нашою роботою, нашими послугами в першу чергу має бути задоволене населення.
— А чи задоволені статистикою вашої роботи?
— За 11 місяців 2016 року до поліції надійшло понад 169 тисяч повідомлень та звернень. Кількість заяв зросла у порівнянні з минулим роком на 27,3 відсотка. У 2015 році було зафіксовано 122 тисячі повідомлень. Якщо порівнювати, то у 2010 році, наприклад, звернень громадян було лише 10 тисяч. Зростання фіксації повідомлень зросло завдяки створенню єдиного call-центру, і тепер абсолютно усі дзвінки фіксуються, реєструються і отримують відповідне реагування. Не залишаємо поза увагою жодного сигналу, який надходить від людей. Це з упевненістю можна назвати першим позитивом реформування – ми змогли забезпечити об’єктивне реагування на всі повідомлення про правопорушення.

Ми жодним чином не спотворюємо статистику і відкрито говоримо про порушення, які допускають наші працівники. Було проведено низку організаційних заходів, які виявили 266 порушень облікової дисципліни, з них 42 факти приховування заяв від реєстрації. Зафіксовано 110 незаконних висновків про списання матеріалів справ. Ми жорстко відстоюємо законність у цьому напрямі і відповідним чином реагуємо на порушення. 264 працівники поліції були притягнуті до дисциплінарної відповідальності, 557 працівників звільнені з лав поліції, у тому числі 98 — за негативними мотивами. Задокументовано один факт вчинення корупційного правопорушення. Це — інспектор слідчого ізолятора тимчасового тримання Кам’янець-Подільського відділу поліції. Також прокуратура області порушила чотири кримінальні справи проти поліцейських за фактами отримання неправомірної вигоди. Ми не приховуємо і не соромимося говорити про ці факти, відкрито про це заявляємо і протидіємо цьому.
— Яка наразі криміногенна ситуація в області?
— За звітний період рівень злочинності не зріс, а залишився, приблизно, на минулорічних показниках. Зафіксовано 10731 кримінальне правопорушення, з яких 3728 тяжкі та особливо тяжкі. У розрахунку кількості злочинів на 10 тисяч населення, Хмельниччина має показник 83,2, а загалом по Україні – 124,6. По тяжких і особливо тяжких злочинах маємо 28,9, що значно нижче, ніж по Україні – 44,9. Хмельниччина, згідно з проведеним Національною поліцією ранжуванням показника питомої ваги злочинів, посідає п’яте місце. Тобто, робота щодо протидії і запобігання злочинам дає результат, тому ми маємо один серед кращих показників в Україні.
Особливу увагу ми зосередили на боротьбі зі злочинами у сфері економіки та незаконного обігу наркотиків.
У структурі злочинності переважають майнові злочини. Це переважно крадіжки і шахрайства. Ми зафіксували 6572 випадки вчинення крадіжок і тисячу шахрайств. Працівники поліції за 2016 рік розкрили: 31 умисне вбивство з 39 зафіксованих; 15 умисних тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих (з 16 фактів); 2094 крадіжки з 6572; 32 розбійні напади з 54; 193 шахрайства з тисячі. Задокументовано три організовані злочинні групи. 123 кримінальні справи були порушені у рамках протидії незаконного обігу зброї. З обігу вилучено: 14 пістолетів та револьверів, два карабіни, одну нарізну гвинтівку, 1,7 тисячі набоїв різного калібру, 22 гранати, 1,5 кілограма вибухових речовин. Під час місячників добровільної здачі зброї, населення здало 601 одиницю.
Кількість правопорушень, вчинених у публічних місцях, за поточний рік знизилася на 14,7 відсотка. Але кількість вуличних правопорушень зросла на 12 відсотків. Безпека дорожнього руху є одним з проблемних напрямів. За 2016 рік кількість ДТП з постраждалими зросла на 49,8 відсотка. Усього сталося 683 дорожньо-транспортні пригоди, загинули 95 осіб.
Приємно констатувати те, що, у порівнянні з минулим роком, кількість злочинів, вчинених неповнолітніми, зменшилася на 12 відсотків. Це результат профілактичної роботи поліції серед неповнолітніх. У той же час 610 батьків були притягнуті до адміністративної відповідальності через неналежне виконання обов’язків з виховання дітей. 51 правопорушення стосується насильницьких дій батьків стосовно дітей.
Загалом, криміногенна ситуація в області контрольована, особовий склад готовий до виконання службових завдань, спрямованих на захист прав і свобод людини, протидії злочинності і дотримання публічної безпеки.
— Реформа поліції триває вже два роки. Чи можна зараз сказати, що поставлених завдань вдалося досягти?
— Процес триває, багато роботи вже зроблено, але ще більше попереду. Першим і найголовнішим пріоритетом реформи був параметр довіри населення до поліції. Згідно з соціологічними дослідженнями, ми бачимо, що на Хмельниччині поліції довіряють понад 50 відсотків громадян. Але я особисто розцінюю це як кредит довіри, який ще потрібно виправдати. Наша область першою розпочала реформи. Ми першими провели атестацію, сформували штат і провели реорганізаційні зміни. Ми ж першими і змогли оцінити усі позитиви і прорахунки, які має реформа. Бачимо помилки і вживаємо усіх заходів, аби їх ліквідувати. Процес реформування непростий і неоднозначний, але не помиляється лише той, хто нічого не робить.
— Пане генерале, які пріоритетні напрямки в роботі поліції Поділля на 2017 рік?
— Пріоритети, визначені концепцією реформи, залишаються незмінними. Ми будемо приділяти більшу увагу проблемним напрямам. В першу чергу — це безпека дорожнього руху, протидія незаконному обігу зброї і наркотичних речовин, активізація зусиль з розкриття і запобігання тяжким і особливо тяжким злочинам, захист економіки.
Приділятимемо особливу увагу профілактиці підліткової злочинності, продовжуватимемо активну співпрацю з молоддю. Цього року з ініціативи поліції був створений молодіжно-патріотичний рух «Хмельницьке об’єднання молодих та активних». Цей рух є добровільним об’єднанням молодіжних, громадських об’єднань та установ. Головні завдання: проведення роботи щодо захисту прав та інтересів молоді та підлітків, розвиток творчих здібностей, підвищення правосвідомості та популяризації здорового способу життя. До руху долучилася Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, національна скаутська організація «Пласт», Хмельницький університет управління і права, громадська організація «ФРІ», товариство збереження історії України «Січ» та інші.
Також пріоритетом залишиться участь наших працівників в АТО. За 2016 рік 652 поліцейських виконували службові обов’язки в зоні АТО, захищаючи цілісність та суверенітет держави. 631 працівник отримав статус учасника бойових дій. Відряджувані підрозділи на сто відсотків забезпечуються усім необхідним.
— Після проведення атестації виник некомплект штату поліції. Як розв’язуєте проблему «кадрового голоду»?
— Дійсно, маємо некомплект – 629 посад або 22,5 відсотка від загального штату. Зараз працюють поліцейські комісії, які займаються відбором кадрів. На навчання вже поїхали наші нові 45 дільничних офіцерів і 29 слідчих. Також очікуємо 80 випускників вузів. 13 лютого буде оголошено відбір на заміщення 50 вакантних посад працівників карного розшуку. Тобто, плавно, без поспіху скорочуємо некомплект, який виник. Відбір організовано на дуже високому рівні, адже ми не гонимося за кількістю і негайним наповненням штатів, — нам потрібні чесні, здібні і розумні працівники, які достойно виконуватимуть професійні обов’язки.
— У зв’язку з наближенням свят, що ви побажали б колегам і подолянам?
— Я хочу подякувати колегам за самовіддану працю, жертовність і віру у зміни на краще. Я пишаюся особовим складом ГУ Національної поліції у Хмельницькій області, і особливо нашими «спецпризначенцями». Пишаюся нашими спортсменами — «динамівцями», які гідно представляють Поділля на різних спортивних турнірах і здобули не одну славну перемогу. Окремих слів вдячності за самовідданість і ентузіазм заслуговує наш оркестр, який, систематично їздить у зону АТО з концертами, щоб підіймати бойових дух наших захисників. Ми пишаємося прекрасним музеєм органів внутрішніх справ, який за цей рік відвідали вже понад чотири тисячі чоловік. Ще раз хочу виразити подяку усім, хто доклав працю і душу до створення цієї чудової експозиції.
Традиційно, я хотів би побажати усім міцного здоров’я, терпеливості, віри, надії, любові. Але найголовніше, — щоб у 2017 році в Україну прийшов такий довгоочікуваний мир.