Надрукувати
Категорія: Кримінал
Перегляди: 1579

Багато хто з хмельничан пам’ятає страшне ДТП у Летичеві 2015 року. Тоді внаслідок аварії загинув місцевий дільничний офіцер міліції, його дружина та маленька дитина. Нещодавно суд першої інстанції визнав винним у трагедії Євгена Неймака, який отримав вирок у вигляді позбавлення волі строком на 9 років. Захист Євгена подав апеляційну скаргу з метою переглянути рішення суду. Рідні Неймака вважають, що він не винний, бо кермував того трагічного дня колишній міліціонер Ігор Молчанюк, з яким був тоді Євген.

Утім не лише аргументи рідних засудженого змушують засумніватися у чесному, неупередженому розслідуванні й об’єктивності судового рішення. Навіть у  сторонньої людини такі сумніви викличуть, в першу чергу, кілька неспростовних  фактів.
Коротко нагадаємо суть справи трирічної давнини. Євген Неймак, повернувшись ненадовго в Україну із заробітків у США, зустрівся зі своїм шкільним товаришем Ігорем Молчанюком, на той час працівником міліції. Останній запропонував поїхати «відпочити» до його знайомого батюшки у сусіднє село.
Там хлопці, добряче випивши, поїхали додому. На в’їзді в Летичів авто, в якому були Неймак і Молчанюк, здійснило заборонений обгін машини з правого боку, по узбіччю. Після завершення маневру авто втратило керованість і врізалося в машину з родиною дільничного офіцера.
Слідство встановило, що за кермом був саме Євген Неймак. Однак ряд фактів змушує серйозно засумніватися в цьому твердженні і задуматись над  тим, чи не «прикрила» міліція свого співробітника, аби уникнути вкрай неприємної скандальної ситуації?
Перше, Ігор Молчанюк був змушений змінити свої першочергові покази. У першому протоколі допиту він зазначав, що взагалі не сідав за кермо автомобіля. Проте згодом знайшовся свідок – працівниця кафе «Козацький хутір», де хлопці зупинялися попити кави. Цікаво, що свідка розшукала саме сторона захисту, а не міліція. Жіночка вказала, що бачила, як після відвідин кафе за кермо сів екс-міліціонер Ігор Молчанюк. Після цього він змінив пояснення, вказавши, що в дорозі від батюшки він був за кермом, а після відвідин  кафе помінявся з Неймаком місцями в автомобілі. Знайшовся й інший свідок, який у той день торгував віниками на трасі. Він бачив машину з хлопцями і вказав, що за кермом був саме колишній працівник міліції Ігор Молчанюк.
Друге, проаналізувавши повідомлення  інших свідків з місця аварії і запис камери із заправки неподалік зіткнення, можна зробити висновок про те, хто був за кермом. Після удару Неймак і Молчанюк почергово вилетіли з машини з боку переднього пасажирського сидіння. Їх положення після удару і послідовність випадання з машини вказує на те, що за кермом був Ігор Молчанюк, якого викинуло  з авто другим. Також на користь цієї версії говорить і характер тілесних ушкоджень отриманих Євгеном Неймаком.
Третє, всі крапки над «і» міг би розставити запис із камери спостереження міліцейського посту на в’їзді в Летичів. Це могло б стати незаперечним фактом вини Неймака або ж навпаки. Проте, за дивним збігом обставин, саме за той день у міліції записів з камери не було, через несправність системи нагляду.
Ці вагомі моменти однозначно ставлять під сумнів прозорість та неупередженість розслідування і вже згодом рішення самого суду та реальну особу обвинуваченого. Принаймні саме так видається з боку стороннього спостерігача. Ми говоримо про надзвичайно серйозний злочин та моторошну трагедію. Винний у цьому має нести сувору відповідальність, і це не підлягає сумніву. Але необхідно насамперед встановити найголовніше: хто ж насправді  був за кермом автомобіля, а відтак — саме він має відправитися  у буцегарню як вбивця безневинних людей.