Надрукувати
Категорія: Кримінал
Перегляди: 1094

Майже рік тому «Подільські вісті» писали про справу хмельничанки Дарини Доскач. Нагадаємо, що в жовтні 2014 року внаслідок ДТП загинула молода дівчина, що була пасажиркою в авто, яким керувала Дарина. Автомобіль вилетів з дороги і вдарився в електроопору. Незважаючи на численні логічні «дірки» в офіційній версії слідства і доводи захисту про те, що на місці події був ще один автомобіль, який спричинив аварію, Феміда послідовно приймала сторону обвинувачення.

Схема має бути завершена
Ми детально описували цю справу. «Банальне» ДТП перетворилося у заплутану схему вимагання грошей з батька Дарини, у якого є власний бізнес («Подільські вісті» від 15 вересня 2016 року: «Поліція, прокуратура, суд — трикутник жадоби і цинізму»). Йшлося про схему, яку розробили представники силових органів, аби отримати солідну «прибавку» до зарплатні, та на які цинічні кроки вони пішли, наплювавши на принципи законності, моралі і гуманізму.
20 березня 2017 року Хмельницький міськрайонний суд засудив Дарину Доскач до трьох років позбавлення волі. 20 березня цього року Апеляційний суд Хмельницької області залишив у силі рішення першої інстанції. Захист Дарини звернувся до Верховного суду, якщо захисники не впораються, дівчину-інваліда третьої групи (до того ж, зараз Дарина чекає дитину) відправлять до в’язниці.
Захисники Доскач марно сподівалися на об’єктивний розгляд апеляції, незважаючи на колосальну кількість процесуальних порушень і відвертих фальсифікацій, до яких вдалися прокуратура і поліція. Важливим елементом у цій справі стала загроза реального тюремного строку для дівчини. Саме це і мало гарантувати, що бізнесмен Доскач не «зіскочить з гачка».
Ми писали, про те, як Дарині з порушенням процесуальних норм «вручили» підозру, як її допитували і намагалися проводити слідчі дії у той час, коли вона перебувала у важкому стані в лікарні, як її захисникам не давали можливості ознайомитися з матеріалами справи. Та це були лише «квіточки». «Ягідками» стала історія з екстрадицією Дарини Доскач із Сербії. Нагадаємо, що після травм внаслідок аварії, Дарина виїхала на лікування в Сербію. Це відбувалося на законних підставах, оскільки по справі на той час вона проходила як свідок. Прокуратуру і слідчих поліції належно повідомили про стан її здоров’я і те, що вона їде за кордон на лікування.
Після обстеження і лікування в Сербії, Доскач направили в австрійську клініку для здійснення складної операції на пошкодженій руці. Однак, в Україні з подачі правоохоронців її оголосили в міжнародний розшук по лінії Інтерполу, як особливо небезпечного злочинця. На шляху до Австрії Доскач затримали на угорсько-сербському кордоні і запроторили до сербської в’язниці в місті Суботиця. Там лікарі діагностували важкий стан затриманої, однак українських силовиків це не зупинило, вони будь що хотіли повернути її в Україну і посадити в СІЗО. На жаль, сім’я Доскачів може «щиро подякувати» українським правоохоронцям, бо Дарині так і не провели необхідної операції і її права рука залишилася паралізованою, а дівчина стала інвалідом.
Зрозуміло, що рішення стосовно оголошення у розшук було незаконним, адже правоохоронці знали про місце перебування Дарини і її виїзд відбувався з їхнього відома. Українські силові структури не надто часто вдаються до такого серйозного інструменту переслідування правопорушників, як розшук через Інтерпол, навіть якщо мова йде про особливо небезпечних злочинців. Тому дивує те, що цей серйозний правовий механізм задіяли до хмельничанки, яка проходить по справі ДТП. З метою оголошення в міжнародний розшук вдалися навіть до грубої фальсифікації, залучивши представників Феміди. Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Андрій Місінкевич виніс це протиправне рішення навіть без відома сторони захисту Дарини! До речі, Апеляційний суд Хмельницької області пізніше скасував це рішення, визнавши його протиправним, але екстрадицію це не зупинило.
Новий свідок і  «сліпота» апеляції
Незважаючи на грубі порушення і відверте фальшування справи з боку силовиків, суд першої інстанції і апеляція залишилися стосовно цього «сліпими». Як з’ясувалося, у справі (через стільки років!) з’явився новий свідок. Захист прогледів цю людину під час вивчення справи, а поліція, очевидно, її і не шукала. Телефонний номер цього чоловіка фігурує у рапорті кримінальної справи. Виявилося, що саме цей чоловік викликав поліцію і «швидку» на місце ДТП. Безпосередньо він був свідком аварії і є носієм надзвичайно корисної інформації для слідства. Його свідчення можуть суттєво доповнити картину тих трагічних подій. Цей свідок бачив на місці пригоди інше авто, яке спричинило аварію. Однак, прокуратура має іншу точку зору і категорично не хотіла, аби цю людину опитали в суді як свідка.

Захист Дарини Доскач має покази чотирьох свідків, які послідовно говорять про те, що на місці ДТП було ще одне авто, яке і спровокувало аварію. В обвинувачення ж є один-єдиний центральний свідок, на якому побудована вся справа, — таксист Ярмощук. Саме його і тільки його свідчення враховані судами як ґрунтовні. На основі його показів правоохоронці проводили автотранспортну експертизу, яка зіграла важливу роль в обвинуваченні. Таксист став тим стовпом, на якому взагалі збудована вся справа і аргументи сторони обвинувачення.
Феміду чомусь не здивувало те, що чотири свідки кажуть одне, а таксист — зовсім інше. Судді не засумнівалися в показах свідка обвинувачення, не зважаючи на те, що з усіх присутніх на місці ДТП (свідків і потерпілих) ніхто його не пам’ятає і не бачив. Служителі правосуддя не поставили під сумнів свідчення пана Ярмощука, з огляду на те, що час, коли сталася аварія і була викликана поліція і «швидка» (що відображено у рапорті самої ж поліції), більше ніж на годину не сходиться зі свідченнями таксиста, коли він начебто був на місці ДТП. Цей топ-свідок обвинувачення не прибув на слухання справи в апеляції і не підтвердив своїх показів. Зараз він вже майже рік перебуває на території Росії (чим, до речі, порушив норму граничного строку перебування у сусідній країні).
Захист Дарини Доскач обґрунтовано вважає, що цей таксист є фальшивим свідком, якого слідство використало для фабрикування справи. На нашу думку, ці обставини мають стати об’єктом ретельної перевірки у слідчому відділі ГУНП в Хмельницькій області і відділом внутрішньої безпеки. Діям слідчого поліції Юрія Кушніра, який проводив розслідування справи Доскач, має бути дана належна оцінка компетентними органами. Просимо розглядати це як офіційне звернення і сподіваємося на компетентну реакцію.
Судове ноу-хау
Апеляційний суд Хмельницької області, на жаль, не просто закрив очі на всі порушення правоохоронців, але й запровадив нову «практику» винесення рішень. Справа у тім, що вирок апеляції від 20 березня 2018 року отриманий стороною захисту лише пізно ввечері 27 березня. Але головне те, що суд навіть повністю не оголосив рішення по справі. Це є грубим порушенням законодавства і цьому факту також має бути винесена належна правова оцінка.
Знайомі всі особи...
Безпосередню участь у справі Дарини Доскач брали: з боку поліції — слідчі Юрій Кушнір і Олег Крищук; з боку прокуратури — Роман Роговський і Віктор Арсенюк; з числа суддів — Сергій Баєв і Андрій Місінкевич. В наступній публікації ми розповімо, чому справа Доскач не унікальна, хоча і дуже характерна за обставинами. Розповімо також про інші справи, резонансні і не дуже, але маніпуляцій та бруду в них теж достатньо. Вони відбулися у різний час і за різних обставин, з іншими людьми, але об’єднують їх одні й ті ж прізвища силовиків і служителів Феміди.
(Далі буде.)