Надрукувати
Категорія: Кримінал
Перегляди: 642

Внаслідок страшного ДТП, яке сталося 19 жовтня в Хмельницькому, загинула одинадцятирічна Софія Чорнобай. Ця моторошна й одночасно, на жаль, доволі буденна ситуація на наших автошляхах, переростає в грандіозний скандал і критично важливий екзамен на професійну придатність місцевих силових органів.

Турецькопідданий накивав п’ятами
Коротко нагадаємо для наших читачів суть справи. 19 жовтня, посеред білого дня, на перехресті Старокостянтинівського шосе і Водопровідної, зіткнулися легковик Мерседес Е-220 та мотоцикл БМВ. Сильним ударом мотоцикл відкинуло прямісінько на тротуар, де в той час стояла Софія. Дівчинку доставили в реанімацію, лікарі до вечора боролися за її життя, але, на жаль, школярка померла від численних травм. За даними поліції, водій легковика не надав перевагу в русі мотоциклу, який їхав у зустрічному напрямку на великій швидкості.
Вже 24 жовтня Хмельницький міськрайонний суд обрав водію мотоцикла, Сергію Владику, запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Як свідчать очевидці ДТП і записи з камер відеоспостереження, мотоцикліст значно перевищив швидкісний режим руху. А от з іншим фігурантом ДТП у поліції виник явний «прокол».
Водій «Мерседеса», громадянин Туреччини Абдулазіз Тукур, був опитаний поліцією після аварії і відпущений. Є інформація, що невдовзі після інциденту турок залишив Україну і поїхав на рідну землю. Хоча поліція і визнає зараз відповідальність обох учасників трагедії, одному з фігурантів справи все ж дала можливість втекти та уникнути відповідальності.

Непрофесіоналізм чи хабарництво?
Не збираючись миритися з дивними діями правоохоронців, минулого тижня громадськість зібралася на мітинг під стінами обласної прокуратури та на майдані Незалежності. Сім’я загиблої Софії Чорнобай і небайдужі громадяни вимагали проведення об’єктивного розслідування, притягнення до відповідальності винуватців ДТП та силовиків, які дали можливість втекти з країни одному з фігурантів.
«Моя доня більше ніколи не скаже мені: “Мамо, доброго ранку. Через людей, які дозволяють собі порушувати правила дорожнього руху, я залишилася без найдорожчого в моєму житті, а синочок — без сестрички», – не стримуючи сліз, каже мати дівчинки Наталя Чорнобай. Вона наполягає, щоб депутати і керівники обласної прокуратури, поліції взяли справу під особистий контроль.
До протестувальників вийшов заступник прокурора області Олександр Мартинюк, процесуальний прокурор Роман Морган та в.о. обласного прокурора Сергій Ромась. Пан Мартинюк так пояснив ситуацію з громадянином Туреччини: «У суботу, 19 жовтня, на місце аварії виїхала слідчо-оперативна група Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області. Слідчі провели огляд місця події, опитали свідків і зібрали доказову базу. У телефонному режимі слідчі тоді пояснили, що вони вбачають безпосередню вину мотоцикліста, який значно перевищив дозволену швидкість. У понеділок вони прийшли до процесуального прокурора з матеріалами кримінального провадження. Тоді ми помітили, що Мерседес теж порушував правила перетину перехрестя. Тому, через взаємну вину обох учасників ДТП, прийняли рішення про обрання запобіжного заходу громадянину Туреччини».
Судячи з усього, представник прокуратури має на увазі, що в розпорядженні поліції з’явилися більш повні записи моменту ДТП з камер спостереження. Мовляв, це дало змогу встановити вину не тільки мотоцикліста. В цьому контексті виникає декілька суттєвих зауважень до роботи поліцейських.
По-перше, якщо версія прокуратури достовірна, то дії поліцейських надзвичайно важко назвати оперативними. Повну картинку події поліціянти склали лише в понеділок, тобто їм знадобилося майже два дні на отримання першочергових матеріалів справи. Зважаючи на важкість наслідків ДТП, подібна неквапливість силовиків, як мінімум, є невиправданою. Встановлення послідовності подій та оцінка обставин по «гарячих слідах» у найкоротші терміни – запорука розкриття будь-якої справи.
По-друге, те, що сказали представники прокуратури людям на мітингу, не зовсім вписується в хронологію і логіку подій. Вже наступного дня після аварії поліція опублікувала повідомлення про трагедію. В ньому чітко вказано на водія легкового автомобіля: «Повертаючи на перехресті на вулицю Водопровідну, він не надав перевагу в русі мотоциклу марки «БМВ», який рухався в зустрічному напрямку по Старокостянтинівському шосе, внаслідок чого сталося зіткнення транспортних засобів». Тобто, поліціянти з самого початку наголосили на відповідальності громадянина Туреччини. Для чого їм знадобилася ще доба, аби переконати в цьому прокуратуру – не зовсім зрозуміло.
Тут є три можливих варіанти. В першому випадку, як ми вже зазначили, мова може йти про непрофесійні дії співробітників поліції, які своєчасно не встановили повноцінної картини ДТП, що дозволило сховатися від слідства одному з учасників смертоносної пригоди на дорозі. В другому випадку, є ймовірність підозрювати правоохоронців у змові з фігурантом аварії, який міг за «винагороду» вчасно покинути Україну. Громадянин Туреччини, як стало відомо «Подільським вістям», займається в Хмельницькому бізнесом, за деякими даними, він володіє магазином торгівлі турецьким текстилем біля залізничного вокзалу. На жаль, подібні історії притаманні для окремих правоохоронців, які не гребують “робити” гроші на людських трагедіях. В третьому випадку можливий збіг обставин. Показово, що перше повідомлення про ДТП зникло з офіційного сайту поліції. Можливо, через підвищену увагу ЗМІ до цієї теми і тиражування новини від поліції, де йшлося про відповідальність турка, він скористався моментом (поки для нього турецькою перекладали процесуальні документи) та вирішив негайно покинути країну.
Де тепер шукати правди?
Прокуратура під тиском громадськості пообіцяла неупереджено розслідувати справу, серед іншого, на предмет законності дій слідчих поліції. У зв’язку з тим, що в прокуратурі зараз розгорнута повномасштабна реформа новим Генпрокурором, і працівники відомства проходять атестацію, виникає дві обставини. По-перше, прокуратура може діяти цілком ефективно і чітко, оскільки будь-які скандали в даний час вправі негативно вплинути на подальше працевлаштування співробітників структури. По-друге, в період переатестації робота силового органу дещо паралізована, прокурори в період атестації фактично «сидять на валізах», а меседжі від Генпрокурора про масову чистку кадрів у відомствах не додають співробітникам на місцях особливого стимулу для активних дій.
В. о. прокурора області Сергій Ромась пообіцяв: «Покарання не уникне ні мотоцикліст, ні водій автомобіля. Ми спрямуємо матеріали кримінальної справи у Туреччину, щоб там йому оголосили підозру. Після чого зможуть притягнути до кримінальної відповідальності. Це забезпечить відповідна конвенція, підписана між Україною та Туреччиною». Втім ця теза звучить вельми фантастично, і близьких загиблої дівчинки не втішає. Те, що учасника ДТП будуть шукати і намагатися притягнути до відповідальності в Туреччині, видається не менш «оптимістично», ніж він добровільно повернеться в Україну і буде співпрацювати зі слідством.
Ця резонансна історія стане лакмусовим папірцем ефективності та добропорядності місцевих правоохоронців. «Подільські вісті» продовжать стежити за ходом справи та інформувати наших читачів. Висловлюємо глибокі і щирі співчуття близьким та рідним Софійки Чорнобай.