Що не кажіть, а таки довірливий український народ. І прикро, що саме через цю рису характеру часто-густо потрапляють співвітчизники на гачок зловмисників. Шахрайство стало чи не найпопулярнішим злочином сьогодення. Разом з тим не перестаю дивуватися винахідливості пройдисвітів і водночас (хоч чи не щодня через засоби масової інформації правоохоронці застерігають про їх «інновації» ошукування своїх жертв), беззастережливої легковірності людей. Підтвердження тому — нещодавній випадок з однією з жительок села Довжок, що на Кам’янеччині, про який розповіла речниця Кам’янець-Подільського районного управління поліції Тетяна Чубар.  

…Отож, до Дунаєвецького відділення поліції Кам’янець-Подільського РУП з заявою про вчинення щодо неї шахрайських дій звернулася 41-річна підприємиця цього приміського села. Жінка повідомила, що їй мала надійти партія побутової хімії на загальну суму понад 140 тисяч гривень. Проте, коли вона звернулася до водія, який мав доставити оплачений вантаж, той сказав, що йому зателефонував невідомий чоловік, котрий представився власником товару і домовився про його розвантаження не за місцем призначення, а в Дунаївцях.
За цим фактом місцеві правоохоронці одразу приступили до пошуку шахрая і викраденого ним товару. І знайшли… аж у сусідній області. Було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Під час досудового розслідування, в ході перевірки оперативної інформації, працівники кримінальної поліції з’ясували, що до вказаної події може бути причетний 32-річний чоловік. Також поліцейські встановили свідків та осіб, які допомагали в транспортуванні картонних коробок з побутовою хімією.
У рамках кримінального провадження поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання фігуранта, де і виявили вкрадене. Завдяки професійним діям кам’янець-подільських копів шахрайство було розкрито, товар повернуто його власниці.
А ось ще один випадок зловмисництва, який нещодавно стався також із жителем села Довжок через легковірність. Як він розповів, до нього зателефонувала невстановлена особа і, представившись працівником банку, на рахунку якого зберігалися кошти селянина, «поінформувала» його про виявлені «проблеми» із безпекою рахунку. Під цим приводом і випитала особисті дані вкладника та зняла з його банківської картки 103 тисячі гривень. Чоловік зізнався поліцейським, що йому були відомі такі, старі як світ, шахрайські схеми, але на емоціях навіть не подумав, що ошукати можуть саме його.
За фактом шахрайства працівники Кам’янець-Подільського райуправління поліції відкрили кримінальне провадження і наразі встановлюють усі обставини події.
Тож прес-офіцер поліції застерігає до пильності, аби не потрапити на гачок до «мисливців» легкої здобичі, бути обачливим та обережним, щоб легковірність не вийшла боком.