СБУ викрила злочинну групу, яка «виманила» в українців понад півмільйона гривень на фейкових знижках

Працівники Управління Служби безпеки у Хмельницькій області викрили злочинну групу, котра шахрайським шляхом заволоділа коштами громадян. За попередніми оцінками правоохоронців, зловмисникам вдалося виманити у людей майже пів мільйона гривень. Шахраї росмістили фейкові оголошення про нібито «великі знижки» на автотовари. На даний час задокументовано 26 епізодів шахрайських дій цього угрупування на території чотирьох областей України.

За попередніми даними, організатором шахрайської групи є особа, що утримується у Хмельницькому слідчому ізоляторі. Не дивлячись на те, що організатор вже перебуває за гратами,  йому вдалося залучити до злочинної діяльності ще10 осіб, мешканців Дніпропетровської, Житомирської, Київської та Хмельницької областей.

Зловмисники створили фіктивний call-центр і виманювали у громадян кошти під надуманим приводом. Наприклад: продаж через мережу Інтернет талонів на дизпаливо і бензин, запчастин до транспортних засобів тощо – все «із шаленою знижкою».

Частину коштів, здобутих таким шляхом, ділки розподіляли між собою, а решту грошей використовували для незаконного придбання і постачання у слідчий ізолятор наркотичних засобів та психотропних речовин з метою подальшого збуту серед ув’язнених.

У ході досудового розслідування проведено шість санкціонованих обшуків за місцем проживання осіб, причетних до цього шахрайства. Під час обшуків вилучено мобільні телефони, сім-карти мобільного зв’язку, «чорну» бухгалтерією зловмисників.

Наразі трьом особам оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 (шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) КК України. Тривають слідчі дії.

Заходи із викриття зловмисників проводились спільно зі слідчим управлінням ГУНП у Хмельницькій області, УСР у Хмельницькій області ДСР НП України за підтримки адміністрації державної установи «Хмельницький слідчий ізолятор» та за процесуальним керівництвом обласної прокуратури.