Для чого потрібна зміна цільового призначення земельної ділянки і як  зробити - юридичний ресурс Протокол

У Хмельницькій обласні неправомірно приватизували чимало ділянок землі загальною вартістю 60 мільйонів гривень, повідомляє пресслужба Хмельницької обласної прокуратури.

Відповідно до Земельного Кодексу України, кожен українець має право на отримання земельної ділянки розміром не більше 2 гектарів безкоштовно та лише один раз.

Для отримання власної землі громадянин України повинен подати заявку до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання, про бажання отримати земельну ділянку у власність. В момент створення заявки українець підтверджує, що раніше він не отримував безкоштовну ділянку землі.

Як з’ясувалося, протягом останніх трьох років на Хмельниччині встановлено понад 500 фактів незаконного повторного використання права на землю.

Через це більше однієї тисячі гектарів земель загальною вартістю понад 60 мільйонів гривень використовувалися неправомірно, що призвело до нестачі землі та неможливості іншим громадянам скористатися своїм правом відповідно.

Наразі працівники прокуратури вжили заходи представницького характеру стосовно повернення земельних ділянок законному власнику.

У 2021 році за позовами прокурорів було повернуто незаконно відчужені таким чином землі загальною вартістю 6 мільйонів гривень, а впродовж трьох років – понад 750 гектарів земель вартістю близько 45 мільйонів гривень.

Позовні вимоги щодо решти земельних ділянок перебувають на розгляді у суді.