Надрукувати
Категорія: Кримінал
Перегляди: 516

 Як у їхні кишені потрапило пів мільйона гривень кам’янчан?

Не секрет, що заробітки за кордоном для українців – звичайна справа. З часів незалежності наші спів­вітчизники, серед яких чимало мешканців Хмельниччини, зокрема і кам’янчан, регулярно вирушали на тимчасову, а хто вже й на постійну, роботу в європейські країни.

І з кожним роком кількість трудових мігрантів стрімко зростає. Попит на українців за кордоном високий. Пропозицій теж вистачає. На хвилі популярності, як і в будь-якій сфері, з’явилися шахраї, які наживаються на довірливих наших земляках. Варіантів обманів чимало. Один з них – допомога у працевлаштуванні. Нещодавно аферисти запропонували жительці Кам’янеччини «вакантне» робоче місце з гарним заробітком в одній із європейських країн. Звичайно ж, за відповідну винагороду. Й чималу – десять з половиною тисяч гривень. Ні в чому не сумніваючись, жінка перерахувала затребувану суму на відповідний рахунок «посереднику» й стала чекати позитивного результату. Натомість, за «маклером» і слід схолов, а за ним і гроші «плакали».
На жаль, це непоодинокий випадок подібного шахрайства на теренах району. Речниця Кам’янець-Подільського районного управління поліції Тетяна Чубар розповіла, що, наприклад, у жовтні зареєстровано майже два десятки фактів шахрайських дій відносно жителів Кам’янеччини, з яких аж 3 – за минулу добу. Приблизна сума завданих збитків громадянам становить близько півмільйона гривень. Незважаючи на постійну профілактику серед населення, чи не щодня фіксуються нові випадки потрапляння на вудочку аферистів,
За словами прес-офіцера поліції, в основному шахраї в своїх діях використовують загальновідомі схеми. Дзвінок нібито з банку про загрозу рахунку, під час якого в клієнта випитують усі реквізити, а відтак безперешкодно знімаються кошти. Схожа схема, коли на оголошення, розміщене в Інтернеті, телефонують та випитують реквізити, щоб «перерахувати» кошти за той чи інший товар, а натомість знімають їх. Поширений вид шахрайств – продаж неіснуючого краму, за який особа перераховує кошти на рахунок, але замовлене не отримує.
Дуже прикро, коли це не чашка чи брелок за 80 гривень, а …автомобіль за 8 тисяч євро. Такий випадок трапився нещодавно з одним із мешканців Кам’янця. Про вчинене відносно нього шахрайство «щасливий власник» автомобіля БМВ 320 на іноземній реєстрації довідався під час розмитнення покупки в сервісному центрі МВС, а саме, що іномарка перебуває в розшуку Інтерполом, внаслідок чого вона була вилучена та поставлена на майданчик тимчасового тримання транспортних засобів.
Якщо взяти до уваги схему «ваш родич у біді», в основному вона спрацьовує з людьми старшого віку, які, ймовірно, не зовсім поінформовані про те, що нечисті на руку дуже часто зловживають довірою саме за цим методом. Телефонний дзвінок серед ночі про те, що близький потрапив в халепу – в аварію і йому потрібні кошти для термінового лікування, в поліцію – негайно необхідні гроші для «примирення» з особою, яку він нібито побив тощо. Такі «операції» завжди обмежені в часі з метою уникнення уточнюючих запитань та можливості подзвонити близьким.
Пані Тетяна вкотре підкреслює: для шахраїв нема нічого святого. Скажімо, досить часто вони використовують у злочинних цілях інформацію про збір коштів на лікування дітей. Ми ж із вами рідко уточнюємо дані та перевіряємо таку інформацію, адже пройнявшись чужою бідою, добровільно перераховуємо гроші на рахунки пройдисвітів. Тобто, їхні схеми, навіть відомі, стають все більше пристосованими до правди та не викликають здогаду в довірливих громадян. Тож поліцейські вкотре наголошують: якщо виникає будь-яка підозра, що вас чи ваших близьких намагаються ошукати, слід негайно звертатися до правоохоронців. Хоча краще зовсім не потрапляти в тенета шахраїв.