Застосування зброї цивільними особами
Кабінет Міністрів України визначив порядок застосування вогнепальної зброї цивільними особами в період дії воєнного стану під час участі у відсічі та стримуванні збройної агресії проти України.

Застосування зброї дозволено, коли це є абсолютно очевидним та необхідним і в інший спосіб досягти мети неможливо.
Цивільні мають право застосовувати зброю для:     відбиття нападу на військові та/або цивільні об’єкти (запобігання такій загрозі), їхнього звільнення у разі захоплення;  захисту цивільних і військових осіб;
запобігання вчиненню та/або припинення протиправних дій окупантів; припинення правопорушень інших осіб; затримання, знешкодження окупантів, знищення їхньої зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів; припинення дій, які порушують режим воєнного стану.
Рішення про застосування зброї приймається цивільними особами з урахуванням обстановки у взаємодії з відповідним командиром. Якщо цивільні особи самостійно приймають рішення про застосування зброї, у подальшому вони повинні повідомити про це командира з’єднання, в/ч і підрозділу ЗСУ та/або правоохоронного органу.
Положення містить визначення таких понять, як-от: застосування вогнепальної зброї, індивідуальна самооборона, самооборона.
Джерело: Постанова КМУ від 15 квітня 2022 року № 448.
    
Допомога внутрішньо переміщеним особам
З травня 2022 року допомога на проживання ВПО (постанова КМУ від 20 березня 2022 року № 332) буде надаватися:
- ВПО, які перемістилися з території в районі проведення воєнних дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (перелік таких територій затверджується МінТОТ за погодженням з МОУ на підставі пропозицій відповідних ОДА, КМДА);
- ВПО, у яких житло пошкоджене або зруйноване і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат.
Гуманітарна та інша, зокрема грошова, допомога (постанова КМУ від 7 березня 2022 року № 220) надаватиметься:     особам, які евакуюються з населених пунктів, що розташовані в районах проведення воєнних дій (можливих бойових дій), у безпечні райони; особам, які проживають у деокупованих населених пунктах, не мають і не мали статусу ВПО.
До того ж, Уряд виклав у новій редакції Постанову, яка регулює питання надання гуманітарної допомоги. Так, особи з інвалідністю чи діти мають право на грошову допомогу 3 тис. грн, інші — 2 тис. грн, яку можуть отримати в місцевих радах або АТ “Укрзалізниця” (для тих, хто евакуювався) на підставі: документа, що посвідчує особу, зокрема на порталі Дія; ідентифікаційного коду; свідоцтва про народження дитини; документів двох осіб, які можуть підтвердити особу отримувача допомоги (якщо документів немає).
Першочергово кошти будуть розподілятися між виконкомами місцевих рад або адміністраціями деокупованих населених пунктів та АТ “Укрзалізниця”.
Джерело: Постанова КМУ від 16 квітня 2022 року № 457.
    
Грошове забезпечення військовослужбовців, відряджених до військових адміністрацій
Виплата грошового забезпечення відряджених до військових адміністрацій військовослужбовців здійснюватиметься з урахуванням таких особливостей:
    додаткова винагорода 30 тис. грн (до 100 тис. грн у разі безпосередньої участі в бойових діях) виплачуватиметься коштом:
- установ і організацій, з яких вони відрядженні;
- обласних та районних військових адміністрацій, місцевих бюджетів для відряджених;
    рішення про виплату премії та розмір додаткової винагороди приймає:
- Головнокомандувач ЗСУ щодо начальника обласної військової адміністрації;
- начальник обласної військової адміністрації щодо відряджених військовослужбовців військових формувань, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, служби цивільного захисту.
Джерело: Постанова КМУ від 15 квітня 2022 року № 449.
 
Майно для забезпечення руху опору
КМУ поклав обов'язок на МОУ затвердити акти щодо майна для забезпечення руху опору, а саме: організації, ведення обліку та контролю за ним; повноважень і відповідальності посадових осіб ССО ЗСУ; порядку зберігання, використання такого майна, забезпечення ним військових частин ССО ЗСУ та осіб, які залучаються до руху опору; порядок списання майна, закріпленого за військовими частинами, для забезпечення руху опору.
Джерело: Постанова КМУ від 15 квітня 2022 року № 450.
 
Оперативний план про протимінну діяльність
Затверджено оперативний план, який зобов'язує МОУ, ДСНС, МВС, Мінреінтеграції, а також МОЗ, Мінветеранів та Мінсоцполітики тощо виконувати деякі заходи щодо протимінної діяльності, як-от: забезпечення діяльності секретаріату Національного органу з питань протимінної діяльності; створення та ведення бази даних вибухонебезпечних предметів; залучення міжнародних та вітчизняних операторів протимінної діяльності; збір даних щодо інцидентів, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами; інформування населення про можливі ризики, зокрема проведення занять у всіх навчальних закладах тощо.
Джерело: розпорядження КМУ від 15 квітня 2022 року № 288-р.
 
Додаткові виплати для найбільш вразливих категорій населення
Мінсоцполітики разом із Всесвітньою продовольчою програмою ООН та Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців установлюють додаткові виплати для найбільш вразливих категорій населення, які є внутрішньо переміщеними особами.
Особливості допомоги:  розмір — 2220 грн на місяць; тривалість виплати — 3 місяці; допомоги надаватимуться на основі даних, які містяться в наявних державних реєстрах (додаткового звернення не потрібно); право на цю виплату не залежить від отримання особою інших видів соцдопомоги;    розмір допомоги не оподатковується та не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї.
Вразливі категорії, кількість осіб, які отримають допомогу, визначаються меморандумами про співпрацю. Один із таких меморандумів уже підписаний.
Інформація про прийняте рішення буде відправлена на номер телефону ВПО.
Нагадаємо, що раніше подібні виплати Мінсоцполітики здійснювало в співпраці з ЮНІСЕФ для сімей з дітьми.
Джерело: Постанови КМУ від 15 квітня 2022 року № 445, № 446.
 
Фінансування медичної допомоги у військово-медичних закладах
На період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або його скасування витрати на надання військовослужбовцям медичної допомоги військово-медичними закладами здійснюються за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання відповідних закладів.
Джерело: Постанова КМУ від 19 квітня 2022 року № 458.
 
Довідник чоловікам призовного віку, які хочуть перетнути кордон
МОУ спільно з Мінсоцполітики, Держприкордонслужбою розробили довідник для чоловіків, які хочуть перетнути державний кордон, супроводжуючи дітей та інших осіб. Довідник містить переліки документів для перетину кордону за різними підставами.
Матеріал розроблений міністерствами та експертами проєкту міжнародної технічної допомоги SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance.
Посилання.
 
Курс для спеціалістів у сфері психічного здоров'я
Мінветеранів разом з партнерами запускає навчальний курс, метою якого є підвищення кваліфікації фахівців у сфері психологічного здоров'я, які готові в подальшому до співпраці щодо надання послуг ветеранам, членам їхніх родин, сім’ям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць.
Для того, щоб курс висвітлював актуальні теми, фахівці мають можливість заповнити онлайн-анкету для визначення потреб в отриманні нових знань та навичок.
 
Новий підхід до реабілітації
МОЗ впроваджує в українську систему охорони здоров'я Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ). Цей міжнародний класифікатор (НК 030:2022) затверджений відповідним указом Мінекономіки.
Як повідомляє МОЗ, відтепер інвалідність установлюватиметься на основі міжнародних принципів і для цього буде розроблений електронний модуль оцінки рівня функціонування, обмеження життєдіяльності і здоров’я особи.
Упровадження класифікатора повинне змінити підхід до реабілітації, адже її основна мета буде не повернути втрачені можливості, а забезпечити особу всіма можливими перспективами реінтеграції.
Джерело: Наказ Мінекономіки від 09 квітня 2022 року № 810-22.
 
Посилення соцзахисту дітей, які перебувають без батьківського піклування на тимчасово окупованих територіях або за кордоном
Уряд прийняв рішення про можливість установлення статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, дітям, батьки яких не виконують свої обов’язки з причин, які неможливо з’ясувати, і які під час воєнного стану проживали або перебувають:
- на тимчасово окупованих територіях;
- на територіях, де ведуться або велись активні бойові дії;
- за межами України.
Родичі, зокрема хрещені батьки, таких дітей зможуть стати їхніми законними представниками й будуть вправі вимагати повернення дітей з окупованих територій та з-за кордону, якщо їх було незаконно вивезено. Місцеві адміністрації або виконавчі органи місцевих рад приймають таке рішення на основі акта служби у справах дітей про те, що батьки не виконують своїх обов’язків.
Джерело: Постанова КМУ від 15 квітня 2022 року № 447 .