Кабінет Міністрів України змінив порядок і процедуру надання статусу учасника бойових дій громадянам України, які стали на захист держави від початку повномасштабного російського вторгнення, тобто з 24 лютого 2022 року.

Генеральний штаб Збройних сил України інформує, що тепер, згідно з відповідними змінами, основною умовою надання статусу учасника бойових дій захисникам і захисницям є факт виконання ними особисто або у складі військової частини бойових завдань. Водночас вимогу щодо кількості днів перебування в зонах проведення бойових дій скасовано.
Щоб підтвердити виконання бойових завдань, військовий має подати витяги або копії документів, за наявності мінімум одного з них. А саме, бойових донесень, журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки), вахтових журналів, польотних листів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.
Для отримання статусу УБД командири військових частин повинні звернутися до комісії, яка утворена при органі, в підпорядкуванні якого перебуває військова частина. Військовослужбовці також самостійно можуть апелювати і відповідними документами через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, маючи при собі один із документів, що підтверджують виконання бойових завдань, довідку про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком до Постанови Кабінету Міністрів № 413.