Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 1988

Комунальники працюють над ліквідацією наслідків ракетних ударів. Влада пропонує свою допомогу усім власникам житла та підприємцям, які постраждали від вибухів, інформує Суспільне.

За словами заступника міського голови Василя Новачка, цього разу вибухи у Хмельницькому були потужнішими, аніж у попередні рази, відтак постраждало більше цивільних об’єктів.
“Найбільше постраждали, звичайно, вікна. Більше 400 вікон у 15 будинках отримали пошкодження. Найбільше постраждала багатоквартирна новобудова, яка знаходиться безпосередньо біля військової частини. Там, по суті, всі вікна з фасаду знищені, також пошкоджені міжкімнатні перегородки, міжкімнатні та, навіть, вхідні двері”, — каже Василь Новачок.
За його словами, біля управляючих компаній стоїть стіл, де ріжуть скло. Люди підходять, беруть скло, щоб засклити вікна самостійно.
Щодо пластикових вікон, які теж повилітали через вибухову хвилю, то, за словами Новачка, наразі комунальники збирають інформацію, скільки таких вікон пошкоджено.
“Будемо шукати можливість людям допомогти із встановленням також пластикових вікон. У міської влади є гарна співпраця з міжнародною громадською організацією, яка і минулого разу допомагала нам, думаю, зараз ми також спільно з ними будемо ставити пластикові вікна там, де буде така необхідність”, — говорить Василь Новачок.
За словами начальника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, збитки, завдані ракетними ударами у Хмельницькому, будуть підраховувати пізніше.
“Найголовніше, що немає загиблих. Але, звісно, пошкоджено сотні вікон і дверей, тож обласна влада якнайшидше долучиться до ліквідації цих наслідків. Ми вже з практики знаємо, як це робити швидко. Критичних руйнувань у Хмельницькій громаді не має”, – каже Гамалій.
Відшкодовуватимуть збитки, завдані ракетними ударами, зі слів Гамалія, будуть з бюджету Хмельницької міської громади та з державного бюджету.
“Все, що стосується не комунальних будівель, а житла, яке знаходиться на території Хмельницької міської громади, там збитки відшкодовуватиме міська влада. Так було і в Шепетівському районі, який також був постраждав від ракетних ударів. Місто Шепетівка тоді виділила кошти — близько 4 чи 6 мільйонів саме на те, щоб оплатити завдані збитки управляючим компаніям. Хмельницька влада ще коштів не виділяла, але я знаю, що вони вже напрацьовують таку програму. Що стосується ОСББ, які теж є на території міста, то ми також просимо звертатися до нас за допомогою, і ми завжди їм допоможемо”, — каже Гамалій.
Під час сьогоднішніх ракетних ударів у Хмельницькому постраждало чимало приватного бізнесу. Сергій Гамалій закликав власників бізнесу, що постраждав від вибухів, також звертатися по допомогу до органів міської влади і до центральних органів державної влади. Як зазначив Гамалій, Кабінетом міністрів було уже напрацьовано варіант відшкодування таких збитків, і в цьому напрямку працюють усі органи місцевої влади.