Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 1560

Внаслідок пошкоджень під час масованого обстрілу рф українських міст, 22 травня о 5.26 була аварійно відключена високовольтна лінія передач «Дніпровська»  330-750  кВ, останнє джерело зовнішнього живлення насосів охолодження ядерного палива в басейнах витримки та ядерних реакторах енергоблоків Запорізької атомної електростанції. АЕС в автоматичному режимі перейшла на електроживлення дизель-генераторами з обмеженим запасом пального. Та всупереч очікуванням агресора, фахівці «Укренерго» своєчасно відновили лінію електропередач і перевели станцію на живлення від української енергосистеми. Тож безпосередню загрозу ядерній безпеці вдалося усунути, радіаційний фон на станції і навколо неї залишається в нормі.

Проте інцидент на ЗАЕС – не випадковість, а системний прояв використання росією ядерної загрози як важеля впливу на Україну та світ, повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО.
З серпня росіяни регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, через що станція 7 разів залишалася знеструмленою і переходила в режим так званого блекауту. Востаннє Запорізька АЕС повністю була знеструмлена 9 березня, коли росіяни влаштували масований ракетний обстріл України.
Якби не миттєва реакція «Укренерго» з поновлення зовнішнього живлення станції, повне знеструмлення всіх енергоблоків ЗАЕС припинило би процес охолодження ядерного палива (як це було на станції 23 листопада  2022 року) і зробило АЕС схожою на велетенську атомну бомбу уповільненої дії. В такому випадку будь-яке пошкодження або втручання у виробничий процес не за протоколом може призвести до радіаційної аварії, наслідки якої для України і країн Європи можуть бути значно серйознішими, ніж під час аварії на ЧАЕС та АЕС «Фукусіма». Вже зараз блекаут на ЗАЕС призвів до масового відключення споживачів у Запоріжжі.
Але росія знову звернулася до звичної з початку війни тактики техногенного шантажу. Звинувачуючи ЗСУ в обстрілах станції, окупаційна влада прагне перекласти на Україну відповідальність за ядерну і радіаційну безпеку об’єкта та примусити керівництво країни і Заходу погодитися з умовами припинення війни. Крім того, посилюючи загрози навколо незаконно захопленої Запорізької АЕС, росія намагається відволікти частину українських сил, і в такий спосіб стримати наступ ЗСУ на півдні України.