Фундамент державної прикордонної служби – Національна академія держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького в церковне свято  Андрія Первозванного відзначила двадцять четвертий день народження. Обласна філармонія заледве вміщала винуватців свята і бажаючих їх привітати.

Зі сцени, підкріплюючи факти слайдами, ведучі розповіли про славне сьогоденя закладу, сильну сучасну матеріально-технічну базу, тернисту історію популярного вишу, яка розпочалася 1992, коли  розпорядженням Кабінету Міністрів України на базі Хмельницького вищого артилерійського командного училища було сформовано Інститут Прикордонних військ України. У 95-му інститут став академією, згодом їй надали статус національної й присвоїли ім’я Богдана Хмельницького… А скільки за цими сухими фактами криється титанічної праці  ветеранів і нинішніх працівників закладу, постійного вдосконалення та впертого руху вперед…
За роки існування вуз   підготував майже десять тисяч офіцерів для органів охорони державного кордону, силових структур та правоохоронних органів України. А також  фахівців для зарубіжжя: Молдови, Туркменістану, Грузії, Вірменії й Таджикистану. Наразі близько 30 докторів наук та понад 200 кандидатів наук академії передають свої знання та професіоналізм курсантам та студентам.
Сумні реалії внесли у кожне святкування свої болючі традиції. Тож на початку врочистостей хвилиною мовчання, схиливши прапори, під тужливу «Плине кача» згадали 67 прикордонників, які віддали  життя за рідну землю.
«Наші випускники досягають висот у подальшій службі і вирішують надскладні завдання з охорони та оборони державного кордону», – сказав перший заступник голови Держприкордонслужби України генерал-лейтенант Василь Серватюк.
Зі щирими словами вітань зверталися до винуватців свята ректор закладу генерал-майор Олег Шинкарук, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, т. в. о. заступника голови облдержадміністрації  Олег Гуменний, начальник обласного управління Нацполіції Микола Семенишин, начальник СБУ області Сергій Харченко, голова ради ректорів вишів області Микола Скиба та інші почесні гості.
Як і належить, у день народження не обійшлося без  подарунків. Держприкордонслужба подарувала закладу два автобуси «Богдан»  і нові зразки сучасного озброєння й техніки. Були від відомства грамоти, медалі, нагрудні знаки, присвоєння чергових звань. Також вручили сім сертифікатів на квартири. До речі, треба віддати належне: прикордонне відомство дбає про своїх працівників: у 2015 році персоналу вручили 387 квартир та 146 кімнат. В 2016-му освоєно 200 мільйонів гривень на будівництво новобудов, в результаті чого розподілено 248 квартир та 46 кімнат, з них сім’ї персоналу академії отримали 32 квартири.
Ректор академії-іменинниці Олег Шинкарук отримав Подяку від Президента України. З чим його щиро вітає колектив «Подільських вістей».
Приємним сюрпризом для журналістів стало й відомче нагородження помічника ректора – керівника прес-служби закладу полковника Володимира Захарчука.
Гарний святковий концерт подарував усім присутнім Академічний ансамбль пісні і танцю Держприкордонслужби України.