Російська Федерація продовжує нарощувати військові потужності біля кордону України. Йдеться про спільні стратегічні навчання Збройних сил Росії та Білорусі «Захід-2017».

Що це за навчання?

За заявами військово-політичного керівництва Російської Федерації та Республіки Білорусь маневри «Захід-2017» плануються у вересні 2017 року. Вони переважно пройдуть на території Білорусі, відразу на 7 полігонах.

На стратегічні навчання, нібито, планують залучити війська загальною чисельністю, яка не буде перевищувати параметрів, що визначені Віденським документом 2011 року – тобто, не більше 13 тис. особового складу. Від РФ для участі в стратегічному навчанні планується залучення біля 3 тис. військовослужбовців та 280 од. техніки. Крім сухопутної складової угруповання залучатиметься авіація, в т.ч. 25 літальних апаратів з російського боку.

У той же час, відомо, що для потреб міністерства оборони РФ відомство замовило 4162 залізничних вагони для перевезення військ та військових вантажів на територію Республіки Білорусь у 2017 році. І тут перша неточність, за розрахунками це набагато перевищує потреби в перевезенні заявленої на стратегічне навчання кількості особового складу і військової техніки).

Яка реальна ціль проведення?

Виходячи із матеріалів, які розміщуються користувачами соціальних мереж та відеохостингів, щодо переміщення військової техніки залізничним транспортом, а також руху колон військової техніки своїм ходом автомобільними шляхами на території РФ, випливає перша відповідь: реальна ціль навчань — це переміщення значно більшої кількості військової техніки та, ймовірно, аби в подальшому залишити її на території Білорусь.

Таку думку розділяють і представники НАТО, а саме в інтерв'ю агентству Reuters генерал-лейтенант Бен ХОДЖЕС заявив: «Є побоювання, що мова йде про «Троянського коня». У Росії кажуть, що це просто навчання, а потім всі сили будуть перекинуті в іншому напрямку».

Що приховує РФ від загалу?

Як стало відомо TrueUA, опираючись на власні джерела, на Бобруйському летовищі, яке не використовується цивільною авіацією, розміщується більше 10 бойових літаків з розпізнавальними знаками РФ, обслуга та пілоти.

Невідомі військовослужбовці, озброєнні АК, несуть службу поблизу н.п. «Букча» (Білорусь), та інструктують громадян Республіки Білорусь про нерозголошення відомостей відносно збройних формувань, кількості військовослужбовців, маневрів та інших даних стосовно військової тематики, та переміщення військ на території Республіки Білорусь.

У тил Республіки Білорусь до 10 км від н.п. Глушкевичі (прикордонний пункт з Україною) військові не пускають до лісу місцеве населення. На даній ділянці спостерігалась колона військової техніки. А в м. Барановичі явно збільшилась кількість літаків-винищувачів з російськими прапорами. Про це повідомляють очевидці.

Також спостерігалась велика кількість (до 1000 осіб) військовослужбовців без розпізнавальних знаків. Вам нічого не нагадує ситуація із «чоловічками»?

 Яку нову порцію «кремлівської правди» очікувати найближчим часом?

Як показує практика останніх років, від гібридної війни, яку проводить Росія, можна очікувати всього.Варто зазначити, що відповідно до Воєнної доктрини України, затвердженою Указом Президента України від 24.09.2015 №555/2015, першою актуальною воєнною загрозою для України визначена «збройна агресія і порушення територіальної цілісності України (тимчасова окупація РФ АР Крим, м. Севастополя та військова агресія РФ в окремих районах Донецької і Луганської областей), нарощування військової потужності РФ в безпосередній близькості до державного кордону України…».

Тим часом...

Під час спілкування з представниками ЗМІ міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак наголосив: “ Ми відслідковуємо ситуацію та знаємо про пересування російських військ вздовж українського кордону.  Ми розуміємо, які загрози можуть виникнути й будемо адекватно реагувати на небезпеку”.

Також він додав, що «Генеральний штаб Збройних Сил України передбачив ряд заходів, для реагування на загрози, які несуть в собі навчання «Захід-2017»: “ Ми розцінюємо ці навчання, як крок, що несе загрозу для України”.