Славний ювілей, чверть століття, відзначив днями єдиний  в Україні прикордонний виш — Національна академія Держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького. Урочистості відбувалися в обласній філармонії. На свято, окрім власне прикордонної сім’ї, зійшлося-з’їхалося чимало почесних гостей. Усі, як належить, з гарними подарунками, високими відзнаками, почесними нагородами.

Почалося свято зі слів про ювіляра: з великого проектора  продемонстрували  фільм-екскурс в історію закладу — від витоків до сьогодення, закцентовуючи увагу на сьогоднішній славі й авторитеті закладу, його складному механізмі, надсучасному оснащенні, професійності професорсько-викладацького складу, вишколу офіцерів, курсантів.
За сумною традицією останніх ознаменованих війною років, вшанували хвилиною мовчання полеглих прикордонників.
Голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Петро Цигикал, привітавши зі славним ювілеєм заклад, що є безсумнівною гордістю України, розповів про прикордонну службу загалом, неоціненну роль у ній академії, вимоги і завдання правоохоронного відомства, яке змушене розвивати й військову складову.
Під щирі оплески на сцену вийшли ті, кому в свій час довелося розбудовувати, вдосконалювати, виводити у лідери прикордонний виш,  ректори: Борис Олексієнко, Володимир Голінко, Валерій Райко і нині діючий очільник академії Олег Шинкарук. Олексієнка нагородили орденом за заслуги ІІІ ступеня; почесні грамоти Кабміну вручили  Голінку й Райку. Шинкарук  удостоївся нагрудного знака «За безпеку народу».
Були цього дня високі нагороди й присвоєння почесних звань від Президента, Прем’єр-міністра, Кабміну, Верховної Ради, Держприкордонслужби, МВС та інших солідних структур і відомств. Це свідчить про те, що у закладі працюють дійсно достойні люди, справжні фахівці своєї справи.
Головне прикордонне відомство вручило ювілярам сертифікати на автобуси «Богдан», автомобіль «Рено Дастер»...
Сюрпризів, як і нагород,  було безліч, адже не лише зі щирими вітаннями, а й з непорожніми руками завітали на ювілей депутати Верховної Ради України,  представники Адміністрації Держ- прикордонслужби,  силових структур, очільники вищих навчальних закладів України, керівництво області і міста, що гордо зоветься прикордонною столицею України. Голови обласної ради Михайло Загородний, обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук та Хмельницький міський голова Олександр Симчишин теж вручили гарні подарунки, відзначили кращих нагородами й подяками.
Недоторканність кордонів, захист національних інтересів у всі часи були і залишаються пріоритетними завданнями держави. Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького — унікальний вищий навчальний заклад України сучасного типу, що здійснює підготовку і підвищення кваліфікації персоналу тактичного та оперативно-тактичного рівнів відповідно до потреб у кадрових ресурсах прикордонного відомства та кваліфікаційних вимог до персоналу.
За 25 років своєї діяльності вона стала в Україні провідним освітнім закладом сучасного європейського зразка, випускники якого стоять на варті передових рубежів нашої країни.
Ректор єдиного в Україні вищого навчального закладу Державної прикордонної служби генерал-майор  Олег Миколайович Шинкарук зазначив, що за роки своєї діяльності академія підготувала майже 10000 офіцерів для органів охорони державного кордону України, силових структур і правоохоронних органів України та зарубіжних країн, зокрема Молдови, Туркменістану, Грузії, Вірменії та Таджикистану. Сьогодні в стінах академії передають свої знання слухачам, курсантам і студентам близько 40 докторів наук та понад 200 кандидатів наук.
«Національна академія була і залишається флагманом у системі підготовки висококваліфікованих кадрів для прикордонного та інших відомств.
Хочу зазначити, сьогодні понад 9 тисяч випускників академії займають відповідальні посади у прикордонному відомстві. Це керівники регіональних управлінь, начальники загонів та відділів прикордонної служби, – зазначив голова  Держприкордонслужби України генерал-лейтенант Петро Цигикал. – Майже половина з них виконували завдання в районі АТО та на адмінмежі з окупованим Кримом, 40 – відзначено державними нагородами. На жаль, 14 випускників віддали своє життя, захищаючи Україну. Всього наша прикордонна родина втратила 69 своїх воїнів».
...Ювілейний захід академії завершився концертною програмою Академічного ансамблю пісні і танцю Держ- прикордонслужби України та провідних артистів України.