Приміщення Хмельницького військового шпиталю збудоване у 1939 році і  не передбачало ліфтів для транспортування важкопоранених чи важких хворих. Тому тих, хто потребував невідкладного медичного втручання, санітари таскали на носилках крутими сходами з поверху на поверх. Проблема швидкого і безпечного транспортування постраждалих на другий і третій поверх, безпосередньо в операційну та реанімаційне відділення, стояла гостро не один рік.

Аби раз і назавжди виправити цю ситуацію  і побудувати ліфт,  в обласному центрі створилася ініціативна група на чолі з волонтером Павлом Гуцалом. Організацію юридичного та фінансового супроводу взяв на себе Благодійний фонд охорони здоров’я військовослужбовців Хмельниччини. Отож, як мовиться,   всім миром почали збирати гроші.
Нині, на відкритті вже збудованого ліфта, працівник організації розробника проекту Ірина Барташук, звертаючись до присутніх, із хвилюванням зазначила: «Багато було таких, хто сумнівався в успішності цієї справи. Глузували з того, що дітки з усієї Хмельниччини збирають грошенята на це благе діло. Сьогодні  скажу слова вдячності всім освітянам за те, що вони разом з батьками активно долучилися до реалізації цього непростого завдання. З такими  дітьми і з такими людьми наша країна стане найкращою. Крім того, хочу подякувати Павлу Омеляновичу Гуцалу. Завдяки його мудрості, наполегливості, досвіду ми перемогли всю ту бюрократичну систему, яка зараз існує в нашій країні. Мало того що він продав своє майно для того, щоб докласти кошти, коли їх не вистачало, він «пробивав» питання стосовно побудови ліфта у багатьох інстанціях, які так полюбляють затягувати строки і ставити палиці в колеса».
Представники фонду охорони здоров’я військовослужбовців спільно з командуванням шпиталю дякували всім, хто долучився до спільної роботи і в першу чергу шкільним та дошкільним навчальним закладам, училищам, педагогічним колективам міста й області, слова подяки линули на адресу проектувальнику ФОП О. Барташук, будівельній компанії «Архітектоніка», приватному підприємству «Ліфт Експрес», Академічному ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля», який дав благодійний концерт і зароблені кошти (двадцять чотири тисячі гривень) спрямував на цей проект. Долучилися до  толоки і народні депутати Сергій Мельник та Сергій Лабазюк.  
– Тут не потрачено жодної копійки державних грошей, – каже Володимир Долинський – директор Благодійного фонду охорони здоров’я військовослужбовців Хмельниччини. –  Вкладені лише кошти меценатів та небайдужих людей. Збирали патріотично налаштовані громадяни, люди похилого віку, інваліди, долучився і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, керівники та окремі трудові колективи перераховували по сто тисяч і більше.
Висловився про цю подію і координатор проекту Павло Гуцал: «Знадобилося більше року та понад півмільйона гривень, щоб ліфт запрацював. Тут немає машинного відділення, тільки комп’ютерна станція та невеличкий двигун, які завдяки сучасним технологіям  працюють безшумно та надійно.  Специфічні технічні вимоги та велика кількість дозвільних документів неодноразово ставили під загрозу виконання всього проекту, але з самого початку ми «вгадали» з тими людьми, до яких звернулися з проханням побудувати цей ліфт. Проектанти, генпідрядники-будівельники, виробники ліфта, – всі проявили патріотизм, підійшли з любов’ю до цієї справи. Із першої зустрічі я їх попередив, що на цьому об’єкті вони нічого не зароблять і не матимуть прибутку, але про їхній вклад залишиться пам’ять і подяка від сотень, можливо, тисяч людей. Завдяки розумінню всіх учасників цього процесу вдалося зекономити двісті п’ятдесят тисяч гривень. Це фактично подарунок від кожної організації нашим воїнам, бо для наших солдатів я  просив грошей. У скрутну хвилину знайшлася людина, котра терміново позичила фонду п’ятдесят тисяч (на митницю прийшли імпортні деталі, а коштів на той час не було). Зробивши позичку, нас ніхто не питав про строки повернення, не виставляв проценти... Потім ми повернули гроші».
Госпіталь нині планує реконструювати лікувальний корпус № 2, добудувавши третій поверх, у ньому    зросте кількість ліжок. Події чотирнадцятого року свідчать про те, що країна має бути готовою до будь-яких випробувань.