Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 4952

— Ми Михайлівсько–Іванівські трутні! Приїхали на свято вкрасти меду та відстояти свої вулики! — випалила фотокору «Подільських вістей» жінка з кошиком.

…Я отетеріло чухаю потилицю, намагаюсь вивести логіку із почутого, а вся кумпанія, яку ви бачите на задньому плані в костюмах бджолиної сім’ї, задоволено всміхається зі своєї дотепності, мовляв: «Ач, забили гвіздка журналісту з області! Мізки — враз закипіли!»
— Нічого не розумію, — зізнаюсь щиро і питаю ще раз: — що тут відбувається?
Вся бригада, від старого до малого, весело гигочеться, — досягли свого, репортер — здався!
— Наш головний пасічник Леонід Пославський з онуком Віталієм, крім меду, на це свято привезли трутнів! — продовжує жартувати Ганна Щесневич. — А, якщо серйозно, День пасічника — це гарне свято і добре, що в нашому районі не забувають вшановувати людей, котрі займаються цією важливою справою. Є можливість представити цілющий продукт із нашого села, скоштувати продукцію сусідів. А оскільки сьогодні Яблучний Спас, то в нас на столі і пиріжки з яблуками, і помідори, огірки, мед в щільниках і, звичайно, горілка на прополісі…
З такого цікавого спілкування розпочалось і для мене свято в Правдівці, що на Ярмолинеччині (підкреслюю, я маю на увазі спілкування, а не те, що на прополісі).
— Я представляю сільський Будинок культури із Вербки Мурованої, — висловлюється про свято Василь Лужняк. — Хоч і працюю завклубом, але сам теж пасічник, маю десять бджолосімей, тримаю їх 25 років. Врожаї бувають хороші і не дуже, та щороку стараємось взяти гарний ужинок, бо комахи-трудівниці запилюють і наші сади, і сусідські, а ще посіви на полях.
— Цього дня хочеться побажати всім здоров’я, — весело приєднується до розмови і Людмила Архіпова із села Буйволівці. — А тим подолянам, в кого болить горло, щоб завжди був мед на столі і бажано зі свого вулика, бо в давнину медом не тільки лікувались, а й пригощали дорогих гостей.
— На жаль, у нашому районі не дуже сприятлива кормова база для бджільництва, — зауважує Правдівський сільський голова Віктор Базелюк, який працював 15 років пасічником в колгоспі і нині має 50 бджолосімей. — Не вистачає посівних площ, медоносних культур: гречки, соняха, ріпаку тощо. А якщо десь і є, то часто обробляються хімікатами. Цього року багато сімей постраждали від отруєння і в районі, і в державі загалом. Шкода, але не всі орендарі паїв прагнуть бути відповідальними господарями на землі і порушують вимоги Закону про бджільництво. В нашому районі створена спілка пасічників, тепер спільними зусиллями будемо переконувати агровиробників дотримуватися правил.
— Мед це є творіння, бджоли трудяться і кожен вид меду приносить своє задоволення, — продовжує тему отець Василь Стус, настоятель храму св. Віри, Надії, Любові та матері Софії УПЦ КП, член журі конкурсу. — Бджільництво — стародавнє ремесло і люди, які цим займаються, роблять гарну справу. Вони не тільки наповнюють сімейний гаманець, а й допомагають іншим зберегти та підтримати здоров’я. Цей рік був важким для бджолярів і я, як представник церкви, звертаюсь до совісті всіх, хто займається агровиробництвом на селі, аби вони стали більш відповідальними з точки зору застосування хімікатів. Загине бджола — не буде кому запилювати посіви та садки, то й людство може опинитись на межі виживання.
— На селі потрібне свято! Бо в трудах безкінечних біля землі люди інколи й світу не бачать, — говорить Євген Гжегожевський, начальник відділу культури Ярмолинецької районної державної адміністрації. — Ось тому культпрацівники щоразу намагаються влаштувати якесь свято, аби ярмолинчан трохи підбадьорити. Нещодавно провели захід до Дня рибалки. Розказували рибальські байки, співали дотепних пісень, навіть виставу поставили і, звичайно, провели змагання з лову на ставу. Перше і друге місця посіли сільські хлопчаки, а третє досвідчений рибак. Він поблажливо сказав, що «пропустив» молодь уперед, та хто ж йому повірить!
Не вперше відзначаємо і День пасічника, це люди особливого покликання, завдяки їхнім зусиллям не перестає квітнути рідний край. Наші майстри на цьому невеличкому конкурсі продемонстрували як дідівські засоби для утримання бджіл, так і сучасні, в кожного знайшлась своя особлива «фішка». Приємно спостерігати з якою любов’ю, терпінням люди займаються прадавньою справою.
Усіх учасників відмітили дипломами, подарунками, а дипломом 1-го ступеня і цінною вазою нагороджено СБК села Пасічна за участь в районному конкурсі на кращий вулик. Концертна програма, відтворена силами місцевих творчих колективів, тільки додала шарму цьому дійству, тож на Дні пасічника в Правдівці без гарного настрою не залишився ніхто.