Нещодавно в музеї історії міста Хмельницького відбувся захід, приурочений до Дня Героїв. У залі зібралися представники організації «Громадянська оборона Хмельниччини», члени відомих волонтерських об’єднань міста та області: «Патріоти України», «Патріоти Поділля», «Тепло рідних сердець», «Мистецька сотня», центр «Добриня», а також учасники війни на сході, щоб поділитися спогадами про 2014 рік, коли вони, об’єднавши зусилля, протистояли окупантам.

Галина Барабаш — директор музею, звертаючись до присутніх з вітальним словом, зазначила: «Серцем покликані до милосердя… Любити й допомагати — це головна мета наших волонтерів. В історії України завжди були люди з великою душею, які не стояли осторонь тих подій, що відбувалися в суспільстві. Ми вдячні Богові за таких людей, котрі ставили й ставлять бажання допомогти в пріоритет, бо їхній вклад — безцінний».
«Громадянська оборона Хмельниччини», яка відзначила свій п’ятилітній ювілей, на чолі з начальником штабу — ініціатором волонтерської роботи, доктором історичних наук професором Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького Миколою Кабачинським, розпочала офіційний відлік своєї діяльності з 24 травня 2014 року. Серед засновників організації — справжні патріоти: Віктор Кліщ, Олександр Івахов, Олександр Климчук, Олександр Трасковецький. Також титанічну роботу для підтримки бійців на Донбасі виконували й волонтери — ветеран офіцер-ракетник Олександр Дубров, Ірина Ковалевська, Олена Ушакова, Віктор Матущак, Інна Василишина, Тетяна Безрука та багато інших небайдужих.
«Пам’ятаю перше березня, коли о 17.02 Держдума Російської федерації «дала добро» президенту Путіну на право ввести свої війська на територію інших держав, — розповів Микола Кабачинський. — На жаль, в той час не всі зрозуміли, що насправді відбувається, бо той березень абсолютно не відрізнявся від інших... То ж ми одразу почали займатися створенням волонтерської організації».
Також Микола Кабачинський за допомогою слайдів та відеосюжетів розповів про історію становлення організації, наголосивши, що «документацію вели ретельно і скрупульозно, за придбане для фронту військове спорядження та обладнання, одяг та засоби захисту, медикаменти, зібрані продукти, засоби гігієни та бензопили, акумулятори, автомобіль NISSAN TERRANO II SPORT для воїнів з передової своєчасно звітували перед громадою».
На заході волонтери отримали подяки та цінні подарунки від Хмельницької обласної державної адміністрації, обласної та міської рад, а також від Головного проводу Конгресу українських націоналістів за активну участь у Революції гідності та внесок у боротьбу з російським окупантом. А воїна, волонтерку Галину Климчук нагороджено пам’ятним знаком «За оборону рідної держави».
Приємним сюрпризом для волонтерів став подарунок від провідного наукового співробітника обласного краєзнавчого музею, заступника голови міської організації Національної спілки краєзнавців Сергія Єсюніна — свіжий примірник науково-краєзнавчого збірника «Хмельницькі краєзнавчі студії», випуск 21, в якому розповідається про історію волонтерської організації «Громадянська оборона Хмельниччини».
На завершення заходу учасники щирими словами та хвилиною мовчання вшанували пам’ять активіста організації, людину з великим серцем — Олександра Івахова.