Кам’янець-Подільський міськрайонний суд визнав винною продавчиню магазину у порушенні правил карантину і оштрафував на 34 тис. грн. Про це свідчить постанова від 28 липня. 

Суд з’ясував, що 15 липня близько 9 год. у магазині «Айсберг-4» на вул. 30 років Перемоги, 12-а у Кам`янці-Подільському продавчиня не була одягнута в медичну маску або респіратор та допустила перебування в магазині відвідувача без маски, чим порушила постанову головного державного лікаря України №17 від 9 травня і вимоги Постанови Кабміну №392 від 20 травня (зі змінами).

У судовому засіданні жінка не визнала вини. При цьому не заперечила фактичних обставин справи, що дійсно працює в магазині «Айсберг-4» без офіційного оформлення трудових відносин. Зазначила, що не зобов’язана вдягати маску, коли покупець перебуває в приміщенні магазину, якщо дозволяє безпечна відстань між ними. Маску одягає, коли безпосередньо обслуговує покупців. У підсумку попросила суд закрити справу та зробити їй усне зауваження через малозначність.

У суді було досліджено диск з відео, долученого працівниками поліції. З нього видно, що продавець перебувала за прилавком та обслуговувала покупця без маски. Окрім того, на обличчі відвідувача також не було маски, вона висіла на підборідді; обслуговування відбувалося без дотримання  безпечної соціальної дистанції. Суд дослідив письмове клопотання продавця щодо закриття провадження, яке було надіслане до початку судового розгляду. Однак під час засідання жінка не підтримала це клопотання, а просила суд накласти на неї стягнення у вигляді зауваження. Аналізуючи докази у справі з точки зору їх допустимості, об’єктивності та достатності, за відсутності будь – яких істотних суперечностей, суддя дійшов висновків, що вина продавця магазину повністю доведена. Тому до неї застосував адміністративне стягнення у вигляді штрафу в межах санкції ст. 44-3 КУпАП.

Крім цього, суд звернувся до місцевої поліції з приводу виявленого під час цього засідання факту порушення трудового законодавства. Зокрема, продавець магазину «Айсберг-4» працює неофіційно, а її роботодавець не сплачує до бюджету обов’язкові платежі. Це може містити ознаки кримінального правопорушення за ст.172 КК України (“Грубе порушення законодавства про працю”).

Нагадаємо, що за порушення карантину ст. 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення правил щодо карантину людей») передбачається штраф від 17 тис. грн.. до 34 тис. грн.. для громадян і 34-170 тис. грн.  для посадових осіб.