Служба безпеки України спільно з НАБУ та під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрила голову Харківського окружного адміністративного суду на передачі хабара.

За даними досудового розслідування, посадовець здійснювала тиск на одного із суддів з метою винесення «необхідної судової постанови» в адміністративній справі щодо земельних відносин. Для прийняття суддею «правильного» рішення голова суду передала посадовій особі 3 тисячі доларів США.

Інформаційний ресурс Служби безпеки не повідомляє ім’я та прізвище керівника окружного суду, втім, на сайті вказаної Харківської судової установи зазначено, що відповідну посаду обіймає Ольга Панченко, яку обрали на посаду шляхом таємного голосування 7 лютого 2020 року.

За інформацією сайту «Закон і Бізнес» Ольга Панченко народилась у 1972 році в Харкові.

Трудовий шлях почала в сімнадцять років. З 1998 р. обіймала посаду секретаря судового засідання Жовтневого районного суду м. Харкова, з 2001 р. – співробітник Харківського апеляційного суду. В 2004  отримала диплом Національної юридичної академії України  імені Ярослава Мудрого за спеціальністю правознавство, з 2006 по 2008 рр. – помічник судді, радник першого заступника голови Харківського апеляційного адміністративного суду.

Указом Президента України від 13.11.2008 року № 1037/2008 призначена суддею Харківського окружного адміністративного суду, Постановою Верховної Ради від 05.09.2013 № 451–VII обрано суддею безстроково. З 17.02.2017 обіймає посаду голови Харківського окружного адміністративного суду.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру за минулий рік пані голова отримала зарплату в розмірі понад один мільйон триста тисяч гривень.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії, для встановлення інших можливих фактів корупції та причетності до них співробітників суду. Вирішується питання щодо повідомлення голові суду про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України.

Служба безпеки України спільно з іншими правоохоронними органами продовжує активну роботу з викорінення корупції в судовій гілці влади.