В Україні триває реорганізація громад і районів, нарешті Верховна Рада прийняла законопроект 3651-д в першому читанні.

Вчора Верховна Рада прийняла за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

За це рішення проголосували 280 народних депутатів, а до другого читання законопроект готуватимуть за скороченою процедурою.

Вказаний законопроект має врегульовувати питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, він повинен надати усі можливості для нормальної роботи новообраним органам місцевого самоврядування. Закон також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

Зрозуміло що, цей закон треба було прийняти до того, як після проведення місцевих виборів набудуть повноважень нові органи місцевого самоврядування громад і районів. Цього року Уряд та Парламент затвердили новий адміністративно-територіальний устрій (АТУ) в Україні. Для функціонування місцевої влади в новому АТУ необхідно було створити умови, які б гарантували стабільність правових та інших відносин, забезпечували безперервність реалізації завдань і повноважень як державної влади на місцях, так і місцевого самоврядування.

Рішенням Уряду і Парламенту утворено 1469 територіальних громад і 136 районів, у яких 25 жовтня пройшли місцеві вибори. У зв’язку з цим, мають бути створені правові передумови для реорганізації органів місцевого самоврядування громад, районів, а також районних державних адміністрацій.

Поки все йшло у форматі: «Спочатку робимо, потім законодавчо забезпечуємо».