В області налічується 23 медзаклади, що безпосередньо задіяні у наданні допомоги хворим на COVID-19, цю роботу в них виконують 2504 працівника: 509 лікарів, 1206 - середній медичний персонал,  679 – молодший, 110 – інші. За інформацією Департаменту охорони здоров’я на сьогодні застраховано 695 працівників, це трохи більше третини. 

Як доповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Худенко на робочій нараді в обладміністрації, в області організовано 77 пунктів забору біологічного матеріалу для ПЛР-досліджень. Відповідальність за організацію цієї роботи покладено на керівників робіт з ліквідації надзвичайної ситуації на місцях. Саме вони мають налагодити роботу цих пунктів, визначити маршрути транспортування зразків, закріпити для цієї роботи відповідні автомобілі, забезпечити медпрацівників необхідними матеріалами для відбору проб, індивідуальними засобами захисту. Директор Департаменту наголосив, що в окремих регіонах таких пунктів недостатньо і це може створити незручності для людей, яким потрібно обстежуватися, тому він доручив відповідальним особам ситуацію виправити.

Серед іншого, мова йшла і про страхування медпрацівників від можливого захворювання на COVID та обговорювались проблемні моменти щодо належного розслідування таких обставин. За інформацією, озвученою представниками закладів охорони здоров’я, які брали участь в нараді, найближчим часом значна частина медпрацівників таки має отримати поліси страхування. В свою чергу фахівці Держпраці та Фонду соціального страхування звернули увагу на порядок проведення розслідувань випадків захворювання медиків на COVID-19, що пов’язані з професійною діяльністю. Спеціалісти роз’яснили окремі моменти, які найчастіше виникають при проведенні розслідувань, оскільки через це затримуються виплати та відшкодування за страховими полісами.

Керівник обласного лабораторного центру Микола Габрикевич звернув увагу учасників наради на те, відповідно до змін, які внесені до наказу МОЗ, розширено перелік  критеріїв, за якими мають проводитись ПЛР-дослідження на COVID-19. Згідно з цим документом потрібно направляти на дослідження хворих із симптомами ГРВІ, за словами посадовця, статистичні дані, що надаються лікувальними закладами обласному лабораторному центру, свідчать про те, що ця норма не завжди виконується і не всі хворі отримують направлення на аналіз. Микола Габрикевич наголосив, що це неприпустимо, адже може погіршити епідситуацію.

Перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, який власне і проводив цю робочу нараду в режимі онлайн-конференції, в черговий раз нагадав присутнім, що відповідно до нових норм,  заклади охорони здоров’я, котрі надають первинну спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу, та фізичні особи-підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечують на її основі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням ПМД, зобов’язані організувати проведення забору біологічного матеріалу на належному рівні.

Крім представників Департаменту охорони здоров’я, ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», управління Держпраці, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування, в нараді взяли участь керівник обласного оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з COVID-19 Юрій Корева, керівники робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій міст і районів області, керівники центрів ПМСД та закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на COVID-19.