На четвертій сесії обласної ради внесено та схвалено зміни до низки важливих для розвитку області програм та найбільше турбує пандемія

Під час пленарного засідання четвертої сесії депутати прийняли ряд нових регіональних програм та  внесли зміни до раніше прийнятих.

Як зазначають в облраді, основну увагу щодо обласних програм було акцентовано на найактуальнішу проблему – забезпечення киснем медичних закладів, забезпечення першочергових потреб у боротьбі з СOVID-19, розв’язання інших актуальних проблем медичної галузі.

Депутати підтримали пропозиції постійних комісій щодо виділення з обласного бюджету 4,5 млн грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва кисневих станцій в закладах, де лікуються хворі на СOVID-19.

Окрім того, внесено зміни до обласної програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Хмельницької обласної ради на 2021 рік, згідно якої мають придбати медичне обладнання для належного функціонування лікарень, а частину коштів (6 млн гривень) спрямувати на будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня».

Вказаний проект у поточному році включений до попереднього переліку об’єктів, що будуть фінансуватись в тому числі і за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в сумі 71,1 млн гривень. У 2021 році планується завершити облаштування системи опалення, водопостачання та водовідведення, системи вентиляції, завершити внутрішні роботи в будівлі, встановити пожежну сигналізацію, змонтувати ліфт, протягнути зовнішні мережі та  благоустроїти територію.

Загальна вартість робіт, згідно з проектною документацією, складає понад 338 млн гривень. У минулих роках на вказаний об’єкт вже спрямовано понад 122 млн грн, з яких з Державного фонду регіонального розвитку – 36, 4 млн грн, з обласного бюджету – 85,7 млн гривень.

Ще одним надважливим питанням є придбання медичного лінійного прискорювача для боротьби з онкологічними захворюваннями для КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр». На потреби планується спрямувати з обласного бюджету понад 30 млн гривень.

Вказаний проект цьогоріч також включений до попереднього переліку об’єктів, що будуть фінансуватись за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в сумі 11,3 млн гривень.

Також обласні обранці схвалили програму «Питна вода Хмельниччини» на 2021-2022 роки.

Станом на 01 січня 2021 року в області централізованим водопостачанням охоплено 478 населених пунктів.

«Забезпечення питною водою населення області і в першу чергу мешканців сільської місцевості –  надзвичайно актуальне, з кожним роком ця проблематика лише загострюється. Тому одним з пріоритетів обласної ради – прийняття оновленої програми «Питна вода», виконання якої дозволить  забезпечити на території 35 громад проведення робіт з будівництва нових та реконструкцій існуючих систем централізованого водопостачання. Завдяки цьому підвищимо рівень якості надання послуг у сільських населених пунктах»,зазначила голова ради Віолета Лабазюк.

Обласній державній адміністрації доручено розробити програму «Питна вода Хмельниччини» на 2022-2027 роки після прийняття відповідної державної програми з обов’язковим її затвердженням до кінця поточного року.

Разом з тим, рекомендовано департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації доопрацювати перелік проєктів будівництва, реконструкції, капітального ремонту мереж водопостачання на 2022 рік, запропонувавши внесення відповідних змін до програми на розгляд наступної сесії обласної ради.

Під час прийняття обласної комплексної програми соціальної підтримки учасників Антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил, членів їх сімей, сімей загиблих воїнів, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників-добровольців, які захищали територіальну цілісність та державний суверенітет на Сході України, з метою поліпшення соціального захисту учасників АТО/ООС та їхніх дітей, депутати внесли пропозицію передбачити необхідні кошти на забезпечення 100% компенсації оплати за навчання учасників АТО/ООС сил та їх дітей протягом 2020-2021, 2021-2022 навчальних років, які здобувають освіту у закладах вищої освіти Хмельницької області приватної форми власності. 

Окрім того, депутатами схвалено низку інших важливих для розвитку краю регіональних програм: «Молодь Хмельниччини» на 2021-2025 роки, розвитку малого і середнього підприємництва Хмельницької області на 2021-2023 роки, розвитку боксу у Хмельницькій області на 2021-2025 роки, інформатизації «Цифрова трансформація Хмельниччини» на 2021-2023 роки, охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки, Антикорупційної програми Хмельницької обласної ради  на 2021-2022 роки, протидії тероризму на 2021-2022 роки, профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю на території Хмельницької області на 2021-2025 роки, забезпечення пожежної безпеки населених пунктів та об’єктів усіх форм власності та розвитку інфраструктури підрозділів пожежної охорони у Хмельницькій області на 2021-2025 роки.