Запалимо вічний вогонь ми скорботи/ За тих Героїв, що не впали духом./ І не дали країну побороти,/ Нехай земля усім їм буде пухом...
Саме такими словами розпочалися урочистості напередодні Дня захисників і захисниць України та свята Покрови Пресвятої Богородиці в Хмельницькому професійному ліцеї №8, присвячені відкриттю меморіальних дошок Героям українсько-російської війни Ковалю Володимиру та Павлову Іллі.

На заході були присутні родичі та близькі загиблих воїнів, учні та педагогічний колектив навчального закладу на чолі з директором Григорієм Станіславом, представники влади, служитель храму Святого Пантелеймона-цілителя православної церкви України ієрей Іонісій Дяченко, а також військові.
Як і годиться, розпочалися урочистості з вшанування пам’яті Героїв війни на сході хвилиною мовчання…
Звертаючись до всіх присутніх, заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак наголосив: «Ми повинні не лише зберегти, а й наповнити особливим змістом вислів «Вічна пам’ять». Та вічною може бути лише та пам’ять, яка передаватиметься через покоління».
А далі під тихий супровід духового оркестру, що вигравав до болю сумні осінні композиції, ведучі розповіли про двох Героїв, які мали би прожити довге яскраве життя на нашій землі. Та, на жаль, не судилося…
Коваль Володимир народився в 1967 році в Республіці Казахстан. З 2000 року проживав з сім’єю в Хмельницькому, а в 2015-му його мобілізували в зону АТО. З 2018 року працював майстром виробничого навчання в Хмельницькому професійному ліцеї №8, після чого вирушив на військову службу за контрактом. Та 8 травня 2019 року від важкого поранення командир десантно-штурмового відділення окремої десантно-штурмової бригади старшина Коваль Володимир загинув… Він був справжнім патріотом, відповідальним і вимогливим до себе, залишивши світлі спогади в бойових побратимів, колег і учнів ліцею. Посмертно нагород­жений орденом за мужність ІІІ ступеня, йому присвоєно звання Почесний громадянин міста Хмельницького.
І зовсім юний випускник ліцею Павлов Ілля разом із майстром назавжди залишиться в пам’яті кожного.
Павлов Ілля народився в 1999 році в селі Самчики, що на Старокостянтинівщині. Після закінчення школи, навчався в Хмельницькому професійному ліцеї №8, освоюючи професію кухаря-офіціанта. В 2017 році вступив до лав Національної гвардії України, та 24 листопада того ж року за трагічних обставин, захищаючи територіальну цілісність Батьківщини, він загинув.
Вони віддали найцінніше заради України та кожного з нас — свої життя, наголосила заступник керівника апарату Хмельницької обласної ради Тетяна Зеленко у своєму виступі. «…І так бракує слів, щоб хоч трішки заспокоїти зболені серця рідних загиблих Героїв, тому залишається лише вклонитися перед вами, висловлюючи таким чином глибоку повагу й шану», — зазначила Тетяна Іванівна.
…І віриться, що почули душі наших відчайдушних воїнів щиру молитву всіх, хто прийшов і поклав квіти до пам’ятних знаків цього дня. Вічна слава Героям України, подвиг яких обов’язково пам’ятатимуть й наступні покоління.