Надрукувати
Категорія: Новини
Перегляди: 2876

15 жовтня ледь не стало трагічним днем для двадцятирічної дівчини, яка разом із двома друзями приїхала зі столиці до Кам’янця-Подільського. Молоді люди подалися роздивлятися велич древньої Старої фортеці, вивчаючи самостійно туристичні маршрути міста над Смотричем. Однак на світанку сталася біда, через власну необачність дівчина впала зі скелі з 25-метрової висоти в каньйон річки. Найстрашніше те, що вона через п’ять метрів вдарилася об скелю, з якої котилася до річки, травмуючись.

На світанку того трагічного дня (о 4 годині 20 хвилин) до кам’янецьких бійців Державної служби з надзвичайних ситуацій надійшов дзвінок від працівників екстреної медичної допомоги про падіння дівчини. Негайно на місце виклику виїхав черговий караул рятувальників на чолі з капітаном Сергієм Івахом, які оперативно розпочали операцію з підйому туристки. Працівники ДСНС, спустившись до дівчини по скелі, на місці вже запідозрили в неї можливі серйозні пошкодження хребта. Тому, зафіксувавши постраждалу на твердих ношах, обережно піднімали її по каньйону на гору, де бригада медиків уже була напоготові.

Далі студентку Київського національного університету, яка, до речі, проживає у Київській області, доставили до міської лікарні Кам’янця-Подільського, де провели необхідні обстеження (МРТ, КТ) та надали всю необхідну першу медичну допомогу. В дівчини виявили численні забої та пошкодження хребта.
Батьки про трагічний випадок із їхньою дочкою дізналися від служб порятунку. Швидко прибувши до Кам’янця-Подільського, вони забрали її в столицю для продовження лікування.
На жаль, цей випадок не перший, як пригадав Сергій Івах, він разом із черговими караулами рятувальників, щороку дістають з каньйону туристів. Цьогоріч київська студентка стала третьою постраждалою на тому місці за три роки.
Як не прикро констатувати, статистика страшна: так, до прикладу, в 2006 році, стрибнувши з моста на атракціоні «Бандунг-джампінг» (у перекладі – вільний політ), загинула молода журналістка зі столиці; 2018-го після падіння в каньйон теж загинула киянка. Та й цьогорічний фестиваль повітряних куль став фатальним для 53-річного жителя Прилук.
Тому на завершення хочеться нагадати старі й давні поради туристам: обираючи маршрут, потрібно його вивчати не самостійно вже на місці, наражаючи себе на небезпеку, а дізнатися всі нюанси в гідів. А любителям екстриму варто задуматися: життя двічі не дається, тож цінуйте його.