Поліція Хмельниччини вимагає не поширювати фейки, а Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони закликає зберігати пильність

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони, ЦПД застерігає волонтерів, що допомагають зі збором продуктів та речей для Збройних сил України, про можливе встановлення ворогом геоміток у гуманітарній допомозі.

За свідченням волонтерів із Харкова у Telegram-каналі kharkiv_1654, диверсанти для виявлення позицій наших військ можуть використовувати геомітки Apple Airtag, приховано розміщуючи їх у вантажах гуманітарної допомоги. Мітка дуже схожа за розміром на стару гривневу монету і може працювати автономно протягом року.

Тому, щоб убезпечити себе, потрібно на Apple-пристроях вимкнути всі засоби геолокації та функцію «знайти iPhone». Такі самі дії бажано виконати і на Android-пристроях.

«Якщо у вас смартфон Apple, то push-повідомлення про виявлення мітки біля гаджета прийде на нього лише через кілька годин після фактичного перебування мітки поруч з вами. Тому на цей спосіб розраховувати не варто. Для виявлення «чужих» міток компанія Apple розробила додаток Tracker Detect. Додаток доступний в App Store та Google Play. Встановлюйте додаток та перевіряйте гуманітарні вантажі для військових до того як вони потраплять за місцем призначення вантажу», - наголосили в ЦПД.

З іншого боку, поліція Хмельниччини нагадує, що за поширення фейків законом передбачена відповідальність.

 «Фейк» — означає подання фактів у спотвореному вигляді або завідомо неправдивої інформації, іншими словами — поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. За такого роду дії чинним законодавством передбачена відповідальність відповідно до статті 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як приклад поліція наводить спотворену інформацію котру поширили 23 березня у різноманітних пабліках та чатах Хмельницького про виявлення начебто сигнальних маячків для ведення прицільного артилерійського вогню.

І насправді, повідомлення щодо виявлення предмету, зафіксованого на фото, дійсно надійшло до поліції та було невідкладно перевірене правоохоронцями. Вже на місці з'ясували, що знайдена річ не становить жодної загрози і є використаним піротехнічним засобом (петарда «Літачок»). 

Тому сектор комунікації поліції Хмельницької області, ще раз закликає громадян не розповсюджувати неправдиві чутки та завжди шукати першоджерело інформації.