Альберт Ейнштейн колись зауважив, що мистецтво є вираженням найглибших думок найпростішим способом. Тож продовжуючи думку генія світобудови, можемо припустити, що у кожному мистецькому творі художники прямо чи опосередковано презентують нам власне, авторське бачення світу, його структур і взаємовідносин. Кожен митець є частиною суспільства й безпосереднім свідком та учасником історичних подій, соціальних перетворень і криз, що, в свою чергу, віддзеркалюється у його арт-висловлюваннях.
Перша персональна виставка українського художника Андрія (Vombat) Каптаря є зрізом двадцятирічної творчої діяльності, в якій левова частка творів адресована саме нашому суспільному ладу, його розвитку, помилкам й здобуткам.

На живописних та графічних творах представлені пейзажі фантастичних міст з їх дивакуватими мешканцями, звичками й характерами – такими схожими на нас з вами. Митець не прагне бути зрозумілим, єдине його бажання – продовжувати вільне творення, рефлексуючи на теми оточуючої дійсності без цензури й обмежень.
В експозиції представлена інсталяція, присвячена найгострішій темі українського сьогодення – війні Росії проти України, а саме її найбільшій трагедії – жертвам серед мирного населення. Центром композиції є дитячий одяг, по якому кривавим слідом танкових гусеней без жалю й каяття пройшовся російський орк. Так, згідно офіційних статистичних даних, тільки за перший місяць війни загинуло понад 150 маленьких українців, поранено – близько 300 дітей.
Більше десяти років художник працює у майстерні знаного хмельницького графіка й плакатиста Володимира Карвасарного. Як зазначає сам Андрій, за роки роботи у майстерні під менторством Володимира Івановича художник запозичив традицію чесного арт-діалогу з глядачем й абсолютної ретельності у виконанні кожного твору. На даний час у майстерні художник працює над сакральною мозаїкою, іконою й внутрішнім оздобленням церков.
Свої відносини з мистецтвом Андрій (Vombat) Каптар визначає як промовистий й дієвий спосіб самовираження та ідентифікації своєї функції у соціумі. «Що побачать в моїх історіях глядачі – для мене справжня інтрига й найбільша цікавість!» – очікує художник. А чи зумів ХОХМ спіймати непосидючого й загадкового вомбата – судіть з виставки.
Ольга Нікітіна, кураторка, науковиця ХОХМ

ДОВІДКОВО:
Каптар Андрій Михайлович народився 16 лютого 1982 року в селі Костичани, Новоселицького р-ну, Чернівецької області. У 2003 році закінчив Вижницький коледж декоративно-прикладного мистецтва ім. В.Ю.Шкрібляка, факультет «Художнє ткацтво». 2007 – отримав диплом про вищу освіту на заочному відділі Чернівецького національного університету за спеціальністю «Викладач декоративно-прикладного мистецтва та креслення». 2003-2008 рр. працював дизайнером-десинатором на фабриці штучного хутра у м. Жовті Води. У 2005 році став дипломантом конкурсу «Краща тканина року» за розробку трикотажного полотна. З 2008 року приймав участь у арт-фестивалях та ярмарках з крафтовими виробами, у створенні яких поєднував різні техніки розпису на речах щоденного вжитку – одязі, аксесуарах, сувенірній продукції. Окреме місце у практичному мистецтві займають декоративний стінопис, розробка логотипів та реклами, дизайн інтер’єру, створення скульптур та арт-об’єктів. У 2008 році відзначений Хмельницькою міською радою за участь у виставці на кращий художній твір про місто Хмельницький «У сяйві вічної краси душа рідного міста». Учасник Всеукраїнських художніх виставок: «Мальовнича Україна» (2008), «Різдво-2009» (2009), «Світ Божий, як Великдень» (2010), арт-проєкті «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» українського павільйону на 58 Венеційській Бієнале (2019), «Український фольк-модерн» (2021). Художник працює у різних жанрах живопису, графіки, інсталяції. Живе та працює в м.Хмельницький.